Extinction Rebellion voert actie in Utrecht, wie zijn zij?

UTRECHT - Activisten van Extinction Rebellion voerden vandaag actie in de ontvangsthal van het Utrechtse stadskantoor. De klimaatrebellen hingen spandoeken op en drie demonstranten lieten halfnaakt olie over zich heengieten. Ze maakten daarmee een statement tegen oliebedrijf Shell dat een groot reclamedoek op de Lange Viestraat heeft hangen.
Extinction Rebellion voert actie in Utrecht.
Extinction Rebellion voert actie in Utrecht. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"Shell is een van de meest vervuilende bedrijven van de wereld en wij vinden het niet kunnen dat de gemeente Utrecht, die erkent dat er een klimaatcrisis is, zo'n grote banner in het centrum van de stad toelaat", vertelt Jet Pagnier, woordvoerder van Extinction Rebellion.

KLIMAATCRISIS

Extinction Rebellion is een club activisten die in verschillende landen actief is. Ze demonstreren naar eigen zeggen geweldloos voor een schoner en duurzamer klimaat. In heel Nederland zou het gaan om duizenden leden die regelmatig meedoen aan acties. Volgens de actiegroep zijn in Utrecht enkele honderden actief.
Je kan een boete krijgen of een dagje in de cel zitten, maar het heeft wel effect
Jet Pagnier, woordvoerder Extinction Rebellion
Eerder werd in Amsterdam de Blauwbrug geblokkeerd en viel een groep activisten 'dood' neer op Utrecht Centraal om een statement te maken. Vandaag was dus het stadskantoor aan de beurt. "Wat we willen is dat de overheid de waarheid gaat spreken en dat ook uitdraagt en realistisch is over hoe erg de klimaatcrisis nu al is", vertelt Anne Salden, een van de 'rebellen' die meedeed met de actie.

SYMPATHIE

De acties van Extinction Rebellion kunnen lang niet altijd op sympathie rekenen. En ze zijn niet altijd 'legaal', 130 activisten werden twee weken geleden opgepakt bij de Blauwbrug in Amsterdam, toch zijn de klimaatrebellen niet van plan om ermee te stoppen.
Pagnier: "Ja, je kan daar wel een boete voor krijgen of een dagje voor in de cel zitten, maar tot nu toe is gebleken dat het wel effect heeft. Dat er door die disruptie meer aandacht in de media is, meer mensen horen wat we doen en er dus meer bekendheid over komt."
Extinction Rebellion voerde vandaag actie in het Utrechtse stadskantoor

LEIDERS

Extinction Rebellion heeft geen leiders, niemand is 'de baas'. Wordt het dan niet lastig om met één mond te spreken en uit te dragen waar de beweging voor staat? Pagnier: "Wat ik het mooie vind is dat we drie eisen hebben: overheden moeten de 'klimaatnoodtoestand' uitroepen, CO2-uitstoot moet in 2025 zijn teruggebracht tot nul en een 'Burgerberaad' moet meebeslissen over het te voeren beleid. Die eisen gelden in alle landen, net als de tien basisprincipes. Mensen die in naam van Extinction Rebellion protesteren moeten zich daar aan houden. Dat voorkomt dat er versnippering optreedt."

POLITIE

Na een kwartier actievoeren in het stadskantoor is de actie in Utrecht alweer voorbij. De politie wordt gebeld en de demonstranten vriendelijk doch uitdrukkelijk gevraagd het pand te verlaten. De olie wordt opgeveegd en de klimaatrebellen gaan weer huiswaarts. Salden: "Het was een geslaagde actie. We wachten nog op een reactie van de gemeente. We kijken uit naar actie en het verwijderen van de Shell-banner."

VERGUNNING

De gemeente laat via een woordvoerder weten: "Demonstreren is alleen toegestaan in de openbare ruimte, dus niet binnen in gebouwen zoals het Stadskantoor. Daarom heeft de politie de demonstranten van Extinction Rebellion gesommeerd het gebouw te verlaten, waar zij gehoor aan hebben gegeven."
"Om een reclamedoek aan een steiger te bevestigen is een vergunning vereist. De eigenaar van het pand waartegen de steiger wordt geplaatst kan de vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst de aanvraag aan verschillende criteria. De aanvraag voor deze banner voldeed aan die criteria."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.