RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

33 echtparen in de regio vieren dat ze 70 jaar getrouwd zijn

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer mensen in Nederland vieren een bijzonder (lang) huwelijksjubileum. Na de oorlog en in de jaren zestig en zeventig trouwden mensen volop, met als resultaat nu veel gouden (vijftig jaar), diamanten (zestig jaar) en zelfs platina (zeventig jaar) huwelijken. We worden steeds ouder en dus vieren in de provincie Utrecht 33 stellen dat ze 70 jaar zijn getrouwd. Maar of dit zo blijft is de vraag.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS vandaag presenteert. In Nederland in 2018 vierden 52.900 echtparen hun vijftigjarig huwelijksjubileum, 13.100 stellen waren zestig jaar getrouwd en 309 paren bereikten de mijlpaal van maar liefst zeventig jaar huwelijk.

Het aantal langgetrouwden zit in de lift. Daar is wel een aanwijsbare reden voor, zegt woordvoerder Tanja Traag van het CBS. "In de jaren '60 en '70 werd er veel meer getrouwd dan nu. En mensen bleven ook veel vaker bij elkaar dan nu. En dat maakt dat vooral waar veel ouderen wonen, er meer jubilea te vieren zijn." En er valt nog iets anders op aan de cijfers. "Ook is het zo dat in gemeenten in de Biblebelt, waar mensen het huwelijk heel belangrijk vinden, minder gescheiden wordt en er daardoor daar meer jubilarissen zijn."

LEVENSVERHAAL EN EEN PERSOONLIJK BEZOEK

Iemand die veel te maken heeft met huwelijksjubilea, is burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuverug. Hij gaat op bezoek bij de jubilerende echtparen en doet dat met veel plezier. "Mensen vertellen vaak over de geschiedenis van de gemeente, over hoe ze elkaar ontmoet hebben, hoe dat vroeger allemaal ging. Dus ze vertellen eigenlijk hun hele levensverhaal op dat moment. Daarom vind ik het ook leuk om bij de mensen zelf thuis te gaan en niet dat we de mensen massaal ontvangen op het gemeentehuis, want dan kun je die aandacht ook niet besteden aan de bruidsparen."

En of de burgemeester zelf ook zo'n bijzonder huwelijksjubileum gaat bereiken? "Nou, dat hoop ik wel! Ik was toevallig afgelopen maand 38 jaar getrouwd, dus wij zijn op de goede weg zal ik maar zeggen."

KEREND TIJ

En toch, alle feestelijkheden ten spijt, gaat het tij keren wat betreft het aantal langgetrouwden, aldus het CBS. Tanja Traag: "Dat heeft met twee dingen te maken. Er wordt steeds minder getrouwd, ongehuwd samenwonen wordt steeds populairder. En er wordt steeds vaker gescheiden, dus de groep mensen die uiteindelijk zo lang bij elkaar blijven, die wordt steeds kleiner."

In een stad als Utrecht wonen veel jonge mensen. En die hebben vaak een andere kijk op relaties dan de oudere generatie. "Het is vooral zo dat in Utrecht als stad, waar veel jonge mensen wonen, in toenemende mate jongeren meerdere relaties achter elkaar uitproberen voordat ze de ware gevonden hebben en dus ook vaker een verbroken relatie meemaken. En dus de kans dat je vijftig jaar samen bent met dezelfde, steeds kleiner wordt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -