Premier Rutte bezoekt Merwedekanaalzone: "Praat ook over polder Rijnenburg"

© ANP
UTRECHT - Minister-president Rutte en minister Van Veldhoven komen vandaag naar Utrecht om te praten over de woningbouwplannen van de stad en de gevolgen van de stikstofcrisis en PFAS-discussie. Op het programma staat een rondleiding bij het project Merwedekanaalzone. Intussen wordt de roep om woningbouw in polder Rijnenburg luider. Het werkbezoek is een uitgelezen kans om dit aan te kaarten, vindt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis.
Utrecht behoort tot snelst groeiende steden van Nederland en is één van de regio's met de grootste druk op de woningmarkt. Het aantal inwoners in de stad neemt naar verwachting toe van ruim 350.000 nu naar circa 430.000 in 2030. In de stad zijn de komende twintig jaar 60.000 extra woningen nodig en in de regio 115.000. Maar waar dan?

SNELLER

In juni dit jaar hebben het Rijk, de provincie, de gemeente en vijftien gemeenten in de regio Utrecht de Woondeal Regio Utrecht ondertekend. Doel is om de woningbouwproductie te versnellen, de betaalbaarheid te vergroten en planologische en mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. Het woningbouwproject Merwedekanaalzone wordt in de Woondeal samen met achttien andere locaties expliciet genoemd.
De Merwedekanaalzone verandert van een bedrijventerrein in een groene en autoluwe stadswijk met zeker 6.000 woningen. Maar er zijn er veel meer nodig: Utrecht moet de komende decennia een stad als Eindhoven bijbouwen om de groei aan te kunnen, zei wethouder Verschuure onlangs op RTV Utrecht na het sluiten van een woonakkoord met ruim tachtig betrokken partijen in Utrecht.
De stad wil jaarlijks minimaal 4.000 nieuwe woningen bouwen in de strijd tegen de woningnood. "Dat is erg veel, maar dat lukt ons op dit moment nog wel. Maar het wordt wel steeds moeilijker, want we hebben ook infrastructuur nodig", aldus Verschuure, die sprak van 'een stille ramp' in Utrecht. "Mensen kunnen geen woning krijgen, jongeren wachten enorm lang en moeten lang thuis blijven wonen en de wachtlijsten in de sociale sector zijn enorm. Maar ook in het middensegment is er een lange wachttijd."

POLDER RIJNENBURG

Belangenvereniging Buren van Rijnenburg en Reijerscop liet zich eerder kritisch uit over het woonakkoord. "Het staat bol van goede voornemens, maar komt niet met uitgewerkte plannen of concrete bouwlocaties. De belangrijkste locatie voor grootschalige woningbouw is Rijnenburg en Reijerscop. Dit toekomstige zusje van Leidsche Rijn biedt volgens projectontwikkelaars ruimte aan een zonnepark, groen en recreatie in combinatie met 15.000 tot 22.000 woningen."

MITROS

Polder Rijnenburg, ten zuiden van Utrecht in de hoek van de A2 en A12, is aangewezen als 'pauzelandschap'. Dit houdt in dat er tot 2030 geen woningbouw zal plaatsvinden in het gebied. Voor de periode daarna worden de mogelijkheden onderzocht. Minstens tot 2030 wil de gemeente de polder inrichten als energielandschap met zonnevelden en windmolens. Maar de roep om woningbouw in polder Rijnenburg wordt steeds luider. In het AD/UN zei Mitros-directeur Henk Peter Kip vandaag dat de woningcorporatie graag snel wil bouwen in het gebied bij Utrecht en Nieuwegein. In de bestaande wijken is volgens hem geen plek meer.
Zijn betoog voor woningbouw met duurzame energie kreeg steun vandaag. "Begrijpelijk pleidooi van Mitros", stelt D66-raadslid Maarten Koning op Twitter. Volgens hem is de polder zo'n 2500 voetbalvelden groot en is er genoeg ruimte voor energie-opwekking én duurzame woningen. "Wij willen voor beide opgaven ruimte bieden in Rijnenburg."
VVD-raadslid Gertjan te Hoonte reageert ook instemmend. "Duidelijke taal van Mitros. Ook de VVD vindt al langer dat het voor alle woningzoekenden van belang is dat we de ontwikkeling van een duurzame woonwijk starten. Als infrastructuur ontwikkelen lang duurt: dan kunnen we toch geen dag meer wachten." PvdA-raadslid Bülent Isik is eveneens positief. "Woningbouw met duurzame energie hand in de hand in Rijnenburg wordt nu ook bevestigd door de grootste corporatie in Utrecht. We hebben Rijnenburg nodig om de groei en druk op de bestaande stad aan te kunnen."
Afgelopen zomer drongen de landelijke fracties van CDA en VVD aan op woningbouw in Rijnenburg. Volgens de partijen moet het bouwen van huizen voorrang krijgen boven de huidige plannen van Utrecht om de polder zeker tot 2030 in te richten als energielandschap met zonnevelden en windmolens. De Tweede Kamerleden Erik Ronnes en Daniel Koerhuis vroegen de minister een zogenoemde aanwijzing te overwegen, waarmee Utrecht gedwongen zou kunnen worden om het beleid te wijzigen. Minister Ollongren vroeg hen de motie aan te houden met daarbij de toezegging dat ze op basis van de motie in gesprek gaat met Utrecht.

KANS

Volgens Kamerlid Koerhuis heeft dit gesprek nog niet plaatsgevonden. "Maar het bezoek is een uitgelezen kans om te praten over bouwen in polder Rijnenburg", vindt de VVD'er. Volgens hem is het bouwtempo in Utrecht veel te laag. Of Rijnenburg vandaag ter tafel komt, is zeer de vraag. Zowel de gemeente als het ministerie laten weten dat het werkbezoek om het woningbouwproject Merwedekanaalzone draait. Wanneer er dan wel over Rijnenburg gesproken wordt, is niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.