Wethouder Victor Everhardt krijgt zilveren stadspenning bij afscheid

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt heeft vanavond afscheid genomen van de Utrechtse gemeenteraad. Daarmee komt een einde aan negen en een half jaar besturen in Utrecht. Everhardt vertrekt naar Amsterdam waar hij wethouder van financiën wordt. Bij zijn vertrek kreeg hij van de burgemeester de zilveren stadspenning, een hoge lokale onderscheiding.
In een bijzondere gemeenteraadsvergadering vertelde hij dat het een mooie tijd is geweest. "Het was me een eer en genoegen om de rol van wethouder te mogen invullen."
Eigenlijk kwam zijn afscheid net even te vroeg zo liet hij weten, hij had graag gezien dat het laatste stukje singel onder Hoog Catharijne af geweest zou zijn voor hij aftrad. Hij sloot af met een zin die met een knipoog verwees naar de oude Romeinse senaat. "En toch ben ik van mening dat de teelt van cannabis gelegaliseerd moet worden. Und sofort und unverzüglich."

TEFALLAAG

Ook burgemeester Jan van Zanen kwam aan het woord. Hij vindt Everhardt betrokken, benaderbaar en bevlogen. De burgemeester roemde de wethouder als een ras-bestuurder, die stukken vreet en altijd op zoek is naar verbinding tussen mensen. Ook noemde Van Zanen hem een wethouder met een tefallaag: "Je kan er van alles tegenaan gooien en het glijdt er zo weer van af." Maar toch zo dat de gemeenteraad bijna altijd blij was met zijn antwoorden, benadrukte Van Zanen.
Everhardt heeft zelf gesolliciteerd naar de functie in Amsterdam. Hij ervaart het als een grote stap in zijn carrière. Dat de liefde voor Utrecht niet oneindig diep is, bleek twee weken geleden toen Everhardt bij de Amsterdamse stadszender AT5 zei dat hij eigenlijk groot fan is van Ajax, maar dat hij zijn voorkeur voor de Amsterdammers in Utrecht heeft moeten onderdrukken. Na afloop van de vergadering zei hij dat hij aanstaande zondag al op de tribune zit in de Arena.

STATIONSGEBIED

Wethouder Victor Everhardt is bijna tien jaar aan Utrecht verbonden geweest. Hij begint zijn wethouderschap in 2010. In eerste instantie stort hij zich op de zorg en de ontwikkeling van het Stationsgebied. Maar in de loop der jaren wordt zijn portefeuille steeds verder uitgebreid. Vandaag bij zijn vertrek is hij eerste loco-burgemeester en zet zich onder andere ook in voor vastgoed en emissieloos vervoer in de Domstad.
Bewondering voor Everhardt komt van diverse kanten. Vriend en vijand zijn het er over eens dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied. De herontwikkeling van het centrum van de stad is op stoom en de laatste jaren zijn er steeds meer mooie resultaten te zien, zoals de grootste overdekte fietsenstalling ter wereld. Ook werd onder deze wethouder besloten dat het laatste stukje singel wordt opengegraven.
Verder wordt hij algemeen gekenmerkt als een kundig bestuurder en een aimabel man. Tijdens de ziekte van burgemeester Jan van Zanen nam hij diens taken voorbeeldig waar. Ook in de raad is er over zijn optreden vooral veel lof. Daarom gold Everhardt lang als politieke wonderboy, maar hij verloor in de loop der jaren een deel van die glans.

UITHOFLIJN

De wethouder heeft meerdere dossiers waarbij het minder goed ging. Zo was hij betrokken bij de aanleg van de nieuwe tramlijn naar De Uithof. Dat project is jaren later klaar en kost tientallen miljoenen extra. Veel van de problemen bij de aanleg van de tram, zoals vertragingen en kostenoverschrijdingen, zijn veroorzaakt in het Stationsgebied. De Utrechtse raad verweet de wethouder dat hij zich teveel afzijdig heeft gehouden.
Een ander dossier waar Everhardt geen vrienden mee maakte was het verplaatsen van de tippelzone. Die ligt nu nog aan de Europalaan. In het gebied moet een woonwijk komen met wellicht tienduizend nieuwe woningen. De dames (en heren) van lichte zeden moeten daarom plaats maken.
Everhardt kwam met twee alternatieve locaties, waar hij nauwelijks overlast verwachtte. Maar het bleek dat hij zich onvoldoende had voorbereid, een locatiestudie rammelde aan alle kanten. Zo wilde een ondernemer op Lage Weide op de beoogde plek een klimhal beginnen waar heel veel kinderen op af zouden komen. En in Leidsche Rijn kwamen ondernemers van een naastgelegen bedrijventerrein met het dreigement om miljoenen euro's schadevergoeding te gaan claimen. Bewoners van beide locaties waren des duivels over de komst van de prostitutiezone.

JEUGDBESCHERMING

Een ander hoofdpijndossier betreft Samen Veilig en Veilig Thuis, een bedrijf dat jeugdbescherming aanbiedt. Ondanks het feit dat de kritiek op Veilig Thuis de afgelopen jaren aanzwol hield Everhardt zich lang afzijdig. Pas toen de Utrechtse gemeenteraad zich er indringend mee ging bemoeien nam de wethouder zijn verantwoordelijkheid.
In Amsterdam komt Everhardt niet in een gespreid bedje. Hij wordt er, als het goed is, wethouder van financiën. Zijn voorganger stapte op wegens onenigheid in het college over de aanhoudende problemen bij de gemeentelijke afvalverwerker AEB. Daar zijn grote problemen en dat kost de Amsterdammers nu al tientallen miljoenen euro's extra belastinggeld.
Woensdag beslist de Amsterdamse gemeenteraad of Everhardt daadwerkelijk kan beginnen als wethouder in de hoofdstad.
Victor Everhardt neemt afscheid van Utrecht, de wethouder in gesprek met Marc van Rossum du Chattel
Victor Everhardt neemt afscheid van Utrecht.
Victor Everhardt neemt afscheid van Utrecht. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.