Jan en Annie delen al 71 jaar lief en leed: "Het klinkt simpel maar dat is het niet altijd"

Jan en Annie zijn al 71 jaar gelukkig samen.
Jan en Annie zijn al 71 jaar gelukkig samen. © RTV Utrecht
UTRECHT - Taart in huize Heus in Utrecht want Jan is 92 jaar geworden. Samen met zijn vrouw Annie woont hij sinds een paar jaar in een appartement in Rivierenwijk, maar het stel woonde lang in Zuilen. Inmiddels zijn ze 71 jaar getrouwd. Ze behoren volgens het CBS tot een groeiende groep echtparen dat heel lang is getrouwd.
Op 22 september 1948 trouwden Jan en Annie voor de wet, een dag later voor de kerk. "Met dank aan prinses Marijke," zegt Annie. Vanwege de geboorte van de prinses kreeg iedereen in februari 1947 een vrije dag. En juist op die dag, ontmoetten de twee elkaar. Annie (91) weet het nog goed: "Ik had met een vriendin afgesproken. We namen buslijn 3 naar de stad en jahoor daar kwamen we hem tegen", zegt ze lachend.
Jan en Annie zijn dus 71 jaar een stel. Volgens het CBS neemt het aantal huwelijken dat langer dan 50 jaar standhoudt toe. Zo vierden in de provincie Utrecht 33 stellen dit jaar dat ze 70 jaar getrouwd zijn.
In goede en slechte tijden
Jan Heus (92)
"Het zijn goede en slechte tijden", zegt Jan, "want er zijn ook slechte tijden geweest en die zijn er nog weleens een keer hoor. Het klinkt simpel maar dat is het niet altijd hoor." Annie vult haar echtgenoot aan. "Ondanks alle problemen zijn we toch alle jaren weer doorgekomen en daar ben ik nog altijd dankbaar voor."
Het echtpaar Jan en Annie Heus-Van Sta deelt al 71 jaar lief en leed
Bij elkaar blijven in voor- en tegenspoed dus en dat al 71 jaar. We leven langer, dus zal het aantal langdurige huwelijken in eerste instantie waarschijnlijk toenemen. Maar de verwachting is dat daarna minder stellen dat gaan halen. Het aantal scheidingen neemt toe en het aantal mensen dat trouwt is fors afgenomen, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag presenteert. In 1970 trouwden ruim 123.000 koppels, nu zijn het er gemiddeld 65.000.
Terwijl het verjaardagsbezoek geniet van een blokje kaas en een stukje worst, mijmeren Jan en Annie over hun huwelijk. Het geheim? "Gewoon bij elkaar blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.