RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De Beurthonk in Odijk staakt vandaag niet: "Maar als het moet staken we twee weken"

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Waar vandaag zeker 260 scholen in de provincie staken, zitten de leerlingen van basisschool De Beurthonk in Odijk gewoon in hun klaslokaal. De leraren besloten om de lessen gewoon door te laten gaan. Maar, benadrukt juf Sjonnie Holling, dat betekent niet dat de docenten de punten van de actie niet steunen.

Holling werkt al meer dan 40 jaar in het onderwijs en is nu 'bijspringjuf', drie dagen in de week helpt ze collega's uit de brand die niet aan hun werk toekomen. "Dat het geld wat nu is toegezegd niet genoeg is, daar staan we allemaal achter," zegt ze over de 460 miljoen euro die minister Slob eerder toezegde. "Maar als we staken, dan hebben we daar ook de ouders en de kinderen mee."

NIET KRACHTIG

Bovendien vindt ze de staking ook niet krachtig genoeg. Woensdag is altijd maar een halve lesdag. Dat ze te soft is dat ze nu niet naar Den Haag gaat, wil ze dan ook niet horen. "Wij willen straks kunnen zeggen dat we een week gaan staken, of zelfs twee weken. Dan kun je je stem laten horen!" Dat is juf Monique Ribbers met haar collega eens. "De staking is nu een ochtendje, het heeft pas nut als we net zoveel lawaai maken als de boeren en bouwers in dit land," zegt Ribbers.

Dat ze op De Beurthonk niet staken, kan Jan Heijman van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede niet begrijpen. Hij staakt wel en neemt even een kijkje in Odijk. "Het zou heel sterk zijn als alle scholen in Nederland staken, want dan maak je herrie en is er aandacht voor het onderwijs. Ik vind het jammer dat scholen niet meedoen met de stakingsactie." Maar Ribbers blijft bij haar mening: "We moeten wel meer herrie maken en er moet echt meer gebeuren. Dan moeten we gewoon plat totdat het is geregeld."

HOGERE SALARISSEN

Waar Heijman en Ribbers het wel over eens zijn, is de noodzaak tot hogere salarissen voor leraren van basisscholen. "Het salaris van een docent in het basisonderwijs is niet gelijk met dat van een docent in het middelbaar onderwijs. Terwijl ik denk dat de werkdruk in het basisonderwijs groter is," zegt Heijman.

Ondanks dat er niet wordt gestaakt op De Beurthonk, is de landelijke staking wel een onderwerp dat met de leerlingen wordt besproken. Veel leerlingen hebben dan ook tekeningen gemaakt waarop te zien is wat er gebeurt als er geen meesters en juffen meer voor de klas staan. 'Zonder juf zitten de boterhammen tegen het plafond!' staat bijvoorbeeld op een van de tekeningen. En ook de jonge Noud weet wel wat er gebeurt als er te weinig juffen en meesters zijn. "Dan komen er robots voor de klas te staan," zegt hij. "En robots zijn gewoon niet echt."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met Sjonnie Holling
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij basisschool De Beurthonk in Odijk


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -