Amersfoort doet te weinig om dassen bij westelijke rondweg te beschermen

Een doodgereden das die werd gevonden in de buurt van de werkzaamheden voor de westelijke rondweg.
Een doodgereden das die werd gevonden in de buurt van de werkzaamheden voor de westelijke rondweg. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort moet meer doen om de dassen in het gebied van de geplande westelijke rondweg te beschermen. De Regionale Uitvoeringsdienst, die namens de provincie let op natuurbehoud, vindt dat Amersfoort hierin tekort schiet.
Aanleiding voor de brief van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is een handhavingsverzoek van Stichting Groen in Amersfoort. Die vindt dat de gemeente de rustplaatsen van de beschermde das opzettelijk beschadigd. De RUD is het daar niet mee eens maar vindt wel, op last van een dwangsom, dat Amersfoort maatregelen moet nemen om beter voor de das te zorgen.
In het werkgebied van de rondweg werden de afgelopen maanden in kort tijdsbestek drie dode dassen gevonden. Dat was voor het stadsbestuur aanleiding om zelf te onderzoeken of er een oorzakelijk verband is tussen de dode dassen en de werkzaamheden. De gemeente vindt van niet, maar natuurbeschermers denken daar anders over.
In een reactie op de brief van de RUD laat het stadsbestuur nu weten de bezorgdheid over de veiligheid van dassen in en rondom het plangebied van de rondweg te delen. Maar concrete maatregelen worden er niet meteen genomen. "Wij hebben ervaren dat ecologen van professionele opvatting blijken te verschillen over effectiviteit van deze maatregelen en het invloed van gedrag op dassen." De gemeente wil daarom eerst in gesprek met de RUD.
De komende tijd zijn er weinig werkzaamheden gepland in het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.