RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bezoek Rutte aan Merwedekanaalzone in teken van stikstofcrisis en boze bewoners

1/2
UTRECHT - Hij kwam naar Utrecht om te praten over de vele nieuwbouwprojecten in de stad, maar het bezoek van premier Rutte vandaag aan de Domstad werd overschaduwd door de stikstofcrisis en PFAS-problemen. De minister-president bemiddelde tussendoor ook nog even tussen boze bewoners en de gemeente.

Om een beeld te krijgen van de woningbouwplannen in Utrecht, nam Rutte een kijkje bij de Merwedekanaalzone. Daar wordt op een voormalig industrieterrein een hele nieuwbouwwijk uit de grond gestampt. "Een heel bijzonder project", zei de premier vanmiddag.

Hij prees dat er niet weilanden worden omgebouwd tot vinex-locatie, maar dat ín de stad duizenden nieuwe woningen gemaakt worden. Zo wordt een gebied dat volgens Rutte nu nog "een beetje lelijk" is, opgekalefaterd.

Ik word doodziek van die kutgemeente"
Bewoner

Woonbootbewoners, roeiverenigingen en bewoners van de Rivierenwijk zijn minder enthousiast over de plannen. Om de nieuwe wijk te ontsluiten, wil de gemeente meerdere bruggen over het kanaal aanleggen. Minstens zes woonboten verliezen daardoor hun ligplek.

Enkele bewoners zagen dan ook hun kans schoon toen ze Rutte en de verantwoordelijk wethouder in het oog kregen. Midden op straat uitten ze hun ongenoegen. "Ik vind het schandalig", zei een bewoner. "Ik word doodziek van die kutgemeente."

SPANNING

Rutte toonde zich de leider van een land dat bekend staat om het polderen en adviseerde: ga met elkaar in gesprek. Het gemor ging daarna nog even door, maar uiteindelijk werden handen geschud met de afspraak dat de wethouder binnenkort langskomt om te praten over de situatie.

"Zo'n vervallen bedrijventerrein, dat is natuurlijk een rotte kies in de stad", zei Rutte. "Als je bezig bent die om te vormen tot een gebied waar weer gewoond en gewerkt kan worden, geeft dat natuurlijk spanning met de omliggende wijken."

Premier Rutte bezoekt Merwedekanaalzone


Maar de meeste vragen vanmiddag aan de minister gingen toch over de huidige stikstofcrisis en PFAS-problemen. Daardoor liggen in heel Nederland veel projecten stil en de massaal aanwezige pers wilde van de premier weten hoe hij de crisis gaat oplossen.

Deze week moeten nog stappen gezet worden waardoor de bouwers weer aan de slag kunnen, zei Rutte. Al kwam hij daar later op terug: het blijkt toch ingewikkelder en zal dus pas na het weekend worden. Daarnaast wordt gewerkt aan plannen voor andere sectoren. Volgens Rutte moeten verder ook provincies en gemeenten aan de bak om te zoeken naar oplossingen, bijvoorbeeld voor boeren die dicht bij een natuurgebied zitten.

COMPLIMENTEN VOOR UTRECHT

Utrecht werd door Rutte geprezen en kreeg complimenten. "Er kan ook heel veel wel. Omdat deze gemeente heel druk bezig geweest is om heel veel te regelen, zowel als het gaat om de PFAS als stikstof, blijkt dat er de komende tijd aan die duizenden huizen gewoon doorgewerkt kan worden."

Volgens Rutte is het zijn grootste nachtmerrie dat projecten onterecht stil komen te liggen en dat daardoor mogelijk banen verloren gaan. Hij riep provincies en gemeenten op zoveel mogelijk door te gaan met de projecten. "Wees niet te angstig. Als dingen wel kunnen, ga gewoon door. Heel veel kan al wel."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -