RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stakende leraren veranderen in standbeelden bij Utrecht Centraal: "Het onderwijs staat stil"


UTRECHT - Honderden juffen en meesters stonden vanmiddag zo stil als een standbeeld naast het stadkantoor in Utrecht. Ze deden een flashmob waarbij ze vijf minuten lang in een freeze stand stonden. Hiermee vragen ze aandacht voor de lerarenstaking van vandaag. Volgens de organisatie deden ongeveer 1500 docenten mee aan de actie: "Het onderwijs staat stil, het salaris staat stil dus wij moeten vandaag ook stil staan."

 Leraren verzamelen om de freeze-actie te doen. Leraren verzamelen om de freeze-actie te doen. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

De actievoerders verzamelen vanmorgen rond 11 uur bij het AOB-gebouw in Utrecht en trekken daar shirts aan met teksten als 'investeer in het onderwijs' of 'ik ben geen toprioriteit' (inderdaad met spelfout). Vanaf dit gebouw loopt iedereen naar het Stadskantoor toe, waar de freeze-actie plaatsvindt. Juf Esther Daems doet ook mee, samen met haar vrouw Lisette Miltenburg, beiden juf. Zij werken al jaren in het basisonderwijs en hun dochter en zoon zijn er vandaag ook bij. "Het gaat om de kinderen", zegt Esther. "Als kinderen zich in het basisonderwijs goed kunnen ontwikkelen worden het veel prettigere mensen."

 Juf Esther en juf Lisette doen mee met de actie. Juf Esther en juf Lisette doen mee met de actie. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Veel leraren staken vandaag en voeren actie omdat ze niet tevreden zijn met hoe het nu gaat. Afgelopen vrijdag is bekend gemaakt dat er extra geld in het onderwijs wordt gestopt, het gaat om een bedrag van 460 miljoen. Maar dit is voor de leraren niet genoeg. "Het is een stap in de goede richting. Maar het is geen blijvende oplossing, dan zitten we volgend jaar met hetzelfde probleem. We willen structureel elk jaar een vast bedrag voor het onderwijs", zegt Lisette. Esther vult haar aan: "Omdat kinderen de toekomst zijn en zij het verdienen om in geÔnvesteerd te worden. Wij als leraren investeren in de kinderen."

Initiatiefnemer Brit van Setten heeft de freeze-actie met Dorien KŲnig bedacht. Ze is overdonderd door het succes. Ze had gerekend op een paar honderd docenten, maar in totaal deden er 1500 aan mee, schat Van Setten. Ze willen dat er structureel wordt geÔnvesteerd in het onderwijs. "Het onderwijs staat stil, het salaris staat stil dus wij moeten vandaag ook stil staan", zegt Brit. Esther vindt de freeze een goed idee. Er zijn andere protesten geweest waar er veel geluid werd gebruikt maar zij vindt het niet fijn om te gaan schreeuwen. Juist omdat een grote groep ineens stil is denkt ze dat dat heel veel kan zeggen. "Mooi beeld zegt vaak meer dan woorden."

Stakende leerkrachten door de hele provincie


Door het hele land zijn docenten aan het staken, maar de kans dat er structureel meer geld bij komt is niet groot, zegt Minister Slob. Onderwijsbond AOb zegt dat er dan mogelijk veel vaker gestaakt gaat worden.

LISETTE
Lisette wilde altijd al juf worden. Haar moeder was het ook en dat vond ze er altijd leuk uit zien. "De keuze was voor mij snel gemaakt." Nu geniet ze nog steeds van haar werk en wil alles uit kinderen halen wat er in zit. "Een kind in mijn klas kreeg het advies van basis/kader. Ik vind het heerlijk om te zien dat ik hem verder kon helpen en uiteindelijk naar havo heb gebracht. Daar doe je het voor." Toch valt het werk als leerkracht wat zwaar. "Het is veel meer dan alleen juf zijn. Daarnaast doe je ook de administratie en de voorbereidingen. Het mag weleens gezien worden wat wij allemaal doen."

ESTHER
Esther is twintig jaar geleden begonnen in het onderwijs. De dingen die zij in haar leven heeft gedaan hadden altijd te maken met mensen helpen om verder te ontwikkelen. Daarom is ze op een basisschool gaan werken. "Met name in het basisonderwijs kun je zo veel bijdragen waar de kinderen de rest van hun leven wat aan hebben. Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom wij hier nu staan. Het gene wat wij de kinderen bij brengen daar hebben zij voor altijd wat aan. En het is bizar dat je daar dus niet de erkenning voor krijgt."

"Ik wil dat het eerlijk wordt", vervolgd ze. "Wij krijgen nog steeds veel minder betaald dan collega's in het voortgezet onderwijs en anderen mensen die ook een hbo-opleiding hebben gedaan. Er moet op lange termijn in het basisonderwijs worden geÔnvesteerd. Wij willen allemaal wat voor de kinderen betekenen."

UITVAL
Het gebeurt steeds meer dat klassen worden verdeeld omdat er een leerkracht uitvalt. Soms worden klassen zelfs naar huis gestuurd. Esther vertelt dat het kinderen geen veilig gevoel geeft en dat er gaten in de leerstof kunnen ontstaan. Dochter Nine (11 jaar) heeft een gezellige klas en vindt het niet leuk dat haar klas soms verdeeld moet worden. "Ik vind het niet fijn als ik niet in mijn eigen klas kan zitten en mijn klasgenoten vinden dat ook niet. Het zou fijn zijn als we niet meer verdeeld hoeven te worden." Ze kan zich ook goed voorstellen dat juffen of meesters het lastiger vinden om hun aandacht te verdelen omdat de klassen te groot worden.

De kinderen van Esther en Lisette hebben alvast even geoefend voordat de freeze-actie echt begon. Nine vindt het leuk en bijzonder om erbij te zijn. "Ik vind het goed dat anderen zien dat ook kinderen zoals ik geÔnteresseerd zijn want het gaat niet alleen om de leerkrachten maar ook om ons."

 Leraren voeren actie. Leraren voeren actie. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -