Honderd jaar radio: "Het medium is nog altijd alive and kicking"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag 100 jaar geleden dat de eerste publieke radio-uitzending te horen was. Op 6 november 1919 maakte Hanso Idzerda vanuit Den Haag een eerste uitzending. "Door de jaren heen is radio uitgegroeid tot onmisbaar medium in alle huishoudens", zegt mediahistoricus Huub Wijfjes als hij te gast is in het programma Aan Tafel op radio M Utrecht.
Misschien was de eerste uitzending nog wel eerder, want in Utrecht werd in februari van 1919 ook al radio gemaakt. Huub Wijfjes schreef een boek over 100 jaar radio en dook in de geschiedenis. "Dat was een belangrijke gebeurtenis. Idzerda was een radiofabrikant, hij deed experimenten samen met Philips. Idzerda deed die beroemde eerste uitzending op 6 november, maar maakte in februari al vanuit de Jaarbeurs experimentele uitzendingen."

GOUDEN JAREN

Door radio kwam het nieuws de huiskamers in, maar ook hoorspelen, sportverslagen en muziek. "De jaren vijftig waren de 'gouden jaren' voor de radio," vertelt Wijfjes, "toen was er nauwelijks concurrentie, televisie was er nog bijna niet en ieder huishouden had een radio in huis." Destijds waren er twee zenders, Hilversum 1 en Hilversum 2.
"Het is vaak voorspeld dat radio ten onder zou gaan, maar ik zie de overlevingskracht van radio, het is nog altijd 'alive and kicking'." Wijfjes noemt het een 'flexibel medium'. "Wat je ziet is dat radio de laatste twintig jaar veel interactiever wordt. Er is meer contact met de luisteraar want die wil ook reageren en inhoudelijk betrokken zijn."
Radio is een flexibel medium
Huub Wijfjes

GERBRANDYTOREN

Dankzij de Zendmast Lopik in IJsselstein, die verbonden is met andere torens in ons land, kunnen we overal radio ontvangen. De apparatuur bovenin de toren zorgt voor de landelijke dekking van radio, televisie en mobiele telefonie. "De apparatuur staat boven NAP, dus mochten de dijken doorbreken, dan kunnen noodprogramma's zoals van de regionale zenders gewoon doorgaan," zegt Leonie Jansma.
Bovenin de Gerbrandytoren is de geschiedenis van radio te vinden in de vorm van apparatuur, het gaat om spullen die voorheen in het Omroep Zender Museum stonden.
Zendmast Lopik, apparatuur van voormalig Omroep Zender Museum
"De ontwikkeling van radio is enorm. Kijk naar de oorlogsjaren toen er massaal naar Radio Oranje werd geluisterd," zegt Wijfjes. In de jaren 70 kwamen de dj's, in de jaren 80 de regionale omroepen en later ging de publieke omroep horizontaal programmeren. Dus op elk uur werden dezelfde programma's uitgezonden.

TOEKOMST RADIO

Wijfjes heeft vertrouwen in de toekomst van radio: "Ik ben ervan overtuigd dat radio blijft voor mensen die actueel nieuws willen horen en voor mensen met een bepaalde muzieksmaak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.