RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Brandweermannen Vianen, Baarn en Bilthoven in verzet tegen verlies van hoogwerkers

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Brandweermensen zeggen zich zorgen te maken over hun veiligheid nu de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hoogwerkers en andere specialistische voertuigen opnieuw wil verdelen over de verschillende kazernes in de provincie. Op de kazernes in Vianen, Baarn en Bilthoven vinden ze het helemaal niks dat ze hun hoogwerker kwijtraken: "Een risico voor de bevolking en voor brandweermensen."

Het opnieuw verdelen van voertuigen over de 71 posten is volgens de VRU nodig. De brandweerleiding zegt dat nu van vrijwilligers op sommige posten wordt verwacht dat ze veel verschillende specialismen beheersen, terwijl dit bij het personeel op andere posten veel minder is. Door de voertuigen te verplaatsen, zouden de lasten eerlijker worden verdeeld en zouden mensen vaker kunnen trainen met het materieel dat er is.

Bart van Thiel spreekt namens de bezorgde brandweermannen in Vianen. Zij willen hun hoogwerker niet kwijt: "In 2014 is besloten om van 14 hoogwerkers in de regio terug te gaan naar 11." Maar, zegt de brandweerman, sinds dat besluit is er een boel veranderd. "Wij zijn bang dat ze niet alle factoren hebben meegewogen."

MEER OPROEPEN
Van Thiel: "Wij hebben tegenwoordig vaker een oproep om te helpen bij de ambulance. Bijvoorbeeld als iemand van hoogte uit een pand moet worden gehaald. Destijds in 2014 waren er 50 uitrukken met de hoogwerker, tegenwoordig zijn dat er 100."

In 2014 waren er 50 uitrukken met de hoogwerker. Tegenwoordig zijn dat er 100."
Bart van Thiel, vrijwillige brandweer Vianen

Ook is volgens Van Thiel met het berekenen van de aanrijtijden onvoldoende rekening gehouden met de situatie in het verkeer. "De drukte op de weg is toegenomen. Als je om vier uur 's middags ergens heen moet, ben je een stuk langer onderweg."

LANGERE AANRIJTIJD
De hulpverleners zijn ook bang voor langere aanrijtijden als de hoogwerker voortaan vanuit IJsselstein moet komen. "Er is dan een risico voor de bevolking en voor brandweermensen." Een hoogwerker in Vianen zou belangrijk zijn. "Vianen heeft een groot bedrijventerrein, net als Nieuwegein. Dat kunnen panden zijn met een hoger brandrisico. En er zijn een stel oude stadskernen: als daar brand is, is een hoogwerker belangrijk."

Zijn 11 redvoertuigen genoeg? Heb je er echt niet meer nodig?"
Bart van Thiel hoopt dat de VRU zich bedenkt

Door de publiciteit te zoeken, hopen de vrijwillige brandweermannen in Vianen dat de VRU zich bedenkt. "En misschien wel het hele besluit heroverweegt. Zijn 11 redvoertuigen genoeg? Heb je er echt niet meer nodig?"

REACTIE VRU
Of de brandweermannen hun zin krijgen, is de vraag. De VRU zegt dat over de herverdeling landelijke afspraken zijn gemaakt: "We hoeven niet alles in huis te hebben." Er wordt ontkend dat sprake is van een bezuiniging: omdat op veel plekken de redvoertuigen worden vervangen, is dit het moment dat gekeken wordt welke voertuigen waar nodig zijn, aldus de VRU. Bovendien zouden de plannen nog niet definitief zijn. Pas als dit zo is, wil de VRU met een uitgebreide reactie komen.

 De brandweer helpt de politie met een verwarde man in Zeist De brandweer helpt de politie met een verwarde man in Zeist | Foto: Aneo Koning


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -