RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Doffe ploffen in het oosten van de provincie door onderzoek naar aardwarmte

1/3
UTRECHTSE HEUVELRUG - De komende weken zal het zo nu en dan trillen in oost Utrecht. Dat komt door seismisch onderzoek in de ondergrond. TNO en Energie Beheer Nederland (EBN) voeren een landelijk onderzoek uit om beter in te schatten waar aardwarmtewinning mogelijk is.

Seismisch onderzoek wordt al tientallen jaren gedaan, maar nooit eerder in het oosten van Utrecht. De onderzoekers brengen nu dan ook onbekend terrein in kaart. Projectmanager Gitta Zaalberg: "Er is vrij weinig bekend over de ondergrond in deze gebieden omdat hier nooit veel naar olie en gas gezocht is. Historisch gezien is de meeste data door oliemaatschappijen ingezameld."

SEISMISCH ONDERZOEK

Het onderzoek in het oosten van Utrecht loopt recht door de gemeenten Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Leusden en Amersfoort. Door kleine hoeveelheden springstof enkele meters onder de grond tot ontploffing te brengen komt er een beeld van de ondergrond.

Door de dreun ontstaan geluidsgolven en meetapparatuur registeert de trillingen. Die gegevens tonen hoe de aardlagen in elkaar zitten. "Voor aardwarmte moet de grond doorlatend zijn. Dat het water wat er in zit makkelijk naar boven kan worden gepompt."

De tekst gaat verder na de afbeelding.

 De onderzoekslijn De onderzoekslijn | Foto: RTV UtrechtAARDWARMTE

Aardwarmte is een duurzame vorm van energie. Alleen in Nederland moeilijk bereikbaar en daardoor duur, volgens Milieu Centraal. Toch wil het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten waar de energiebron beschikbaar is. Dat gebeurt in het landelijke onderzoek SCAN,' Seismische Campagne Aardwarmte Nederland'.

Gitta Zaalberg: "Aardwarmte is een duurzame vorm van energie die uitstekend ingezet kan worden voor de verwarming van huizen en gebouwen als vervanger van aardgas."

ONDERGROND IN KAART

Zaalberg en haar team zijn alleen bezig met het in kaart brengen van de ondergrond in oost Utrecht. "De rest ligt aan de marktpartijen om verdere ontwikkeling op zich te nemen."

Begin dit jaar is ook een gebied tussen Utrecht en Almere onderzocht. Voor meer informatie over het huidige onderzoek is een website te raadplegen.

Onderzoek voor aardwarmte in oost Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -