RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Afscheid Pieter Verhoeve van Oudewater: "Burgervader is er met feest en bij verdriet"


OUDEWATER - Een goede burgemeester, die altijd heeft klaargestaan voor Oudewater. Jong, ondernemend, betrokken en heel aardig. Het is een greep uit de reacties van inwoners op het aanstaande vertrek van Pieter Verhoeve.

Dertig jaar was Verhoeve, toen hij zeven jaar geleden naar het stadje kwam. Over precies een week wordt hij aangesteld in Gouda. "Het is goed om een nieuwe stap te maken en een nieuwe gemeenschap te dienen", zei hij vanavond in UVandaag op RTV Utrecht. Toch verlaat hij Oudewater met weemoed. "Het is loslaten wat je lief is. Oudewater is een prachtige stad en een mooie gemeenschap, maar het is ook een prachtige stad waar ik naartoe ga."

Burgemeester Pieter Verhoeve verlaat Oudewater voor een post in Gouda


Toen Verhoeve in 2012 burgemeester werd was hij op dat moment de jongste in Nederland. "Je komt dan toch een beetje als jongeling in een senior-ambt. En tegelijkertijd hebben we ons vanaf dag één welkom geweten. We hebben ontzettend naar onze zin gehad."

WEEKEND
Verhoeve maakte mooie momenten mee in zijn zeven jaar als burgemeester van Oudewater, maar één weekend in 2015 spande de kroon. "De viering van 750 jaar stadsrechten, de Tour de France die door Oudewater reed en de koning die een dag eerder bij ons op bezoek kwam, dat was fantastisch."

Dieptepunten waren er ook: de vogelgriep in Hekendorp en de politieke crisis maakten indruk over Verhoeve. "Maar vooral dat sinds Pinksteren vijf mensen op een niet natuurlijke manier zijn overleden. Dat komt niet altijd in het nieuws, dat raakt je als burgervader zeer, en de nabestaanden en anderen die ermee om moeten gaan nog meer."

PAPA IS ER
Burgervader, zo ziet Verhoeve zijn taak het liefst. "De kern van het ambt is dat je er bent met feest, maar ook met verdriet. Dat 'papa' er is en bereikbaar is." Verhoeve kent veel mensen in zijn gemeente, in ieder geval van gezicht. "In een schaal van 10.000 inwoners kan dat ook en daarom," vervolgt hij fel, "ben ik ook zo ontzettend voor deze kleinschaligheid en tegen herindeling!"

Gouda is met 73.000 inwoners een veel grotere gemeente om te besturen. "Daar wil ik 'aanklampbaar' zijn", heeft Verhoeve zich voorgenomen. "Een burgemeester is van de buitendienst. Ik ga op de markt kibbeling, stroopwafels, kaas halen, en praten. Het is goed om mensen te ontmoeten."

Pieter Verhoeve wordt op 13 november formeel aangesteld als burgemeester van Gouda. In Oudewater volgt Wim Groeneweg hem op als waarnemend burgemeester. Voor het gezin van Verhoeve is de overplaatsing naar Gouda overigens niet de enige grote verandering dit jaar. In december verwachten hij en zijn vrouw hun vijfde kind.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -