"70 voetbalclubs zien signalen van criminaliteit"

© RTV Utrecht
ZEIST - Ruim 70 amateurvoetbalclubs zien signalen van criminaliteit bij hun vereniging. Het gaat bijvoorbeeld om cash geld van dubieuze sponsors, drugshandel in de kantine en geldschieters die anoniem willen blijven. Dat blijkt uit een enquête van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.
De vragenlijst is gestuurd naar bestuursleden van 1968 voetbalclubs, verspreid over het hele land en spelend op alle verschillende amateurniveaus. 386 clubs hebben de hele vragenlijst ingevuld.
In de meeste gevallen worden signalen van ondermijning gemeld. Of er daadwerkelijk sprake is van criminelen die een weg zoeken naar de bovenwereld is vaak moeilijk vast te stellen. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, vindt signalen ook al zorgelijk: "Voor je het weet is je club weggegeven aan criminelen."
Volgens de hoogleraar zijn er verschillende redenen waarom criminelen graag invloed krijgen bij een voetbalclub. Soms gaat het om witwassen. Maar het kan ook een manier zijn om lokaal een beter imago te creëren.
De afgelopen jaren zijn verschillende voetbalclubs failliet gegaan toen bleek dat zij geld kregen uit criminele hoek. Als voorbeeld noemt RTL Nieuws de Haarlemse club Young Boys. Eén van hun grote geldschieters organiseerde illegale pokeravonden in het clubhuis.
Van de ondervraagde voetbalclubs geeft 22 procent aan voor hun gevoel niet voldoende ondersteund te worden door voetbalbond KNVB, gemeente en politie. In een reactie zegt de KNVB nog niet overtuigd van de aard en omvang. Wel zegt de bond de signalen serieus te nemen: "We nemen het probleem zeer serieus en voelen ons verantwoordelijk, maar we zijn een sportbond en geen opsporingsinstantie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.