Buurtcomité en provincie vinden elkaar bij onveilige rotonde Leersum: "Eindelijk wordt er wat gedaan"

© RTV Utrecht
LEERSUM - Al jaren proberen de leden van buurtcomité Leersum de Donderbergrotonde veiliger te maken voor fietsers en strijden ze voor een fietstunnel. Om de provincie ervan te overtuigen hoe gevaarlijk de rotonde is, spraken ze vanmorgen midden in de spits af bij de gewraakte rotonde met gedeputeerde Schaddelee.
De rotonde aan de Maarsbergseweg/Rijksstraatweg is een ontmoetingspunt voor scholieren. Daarnaast gaat er veel verkeer over de wegen. "Er zijn hier dagelijks bijna-ongelukken. Van weerskanten komen er fietsers die niet goed worden waargenomen door automobilisten. Fietsers worden gewoon over het hoofd gezien", vertelt een van de leden van het buurtcomité. "Bij de ongelukken zijn niet altijd hulpdiensten betrokken. Ik woon in Donderberg en zie regelmatig mensen die van de fiets vallen. De veiligheid is zeker niet optimaal."
Het comité wil dat naast de gedroomde fietstunnel de provincie al op korte termijn met maatregelen over de brug komt. "Er moeten borden komen die de automobilisten laten weten dat de fietsers van twee kanten kunnen komen en de signalering moet verbeterd worden."

GEDEPUTEERDE

Als gedeputeerde Schaddelee (ChristenUnie) bij de rotonde is aangekomen, bevestigt hij dat het er inderdaad erg druk is: "Ik ben hier weleens geweest, maar nog nooit in de spits. Je ziet inderdaad dat er heel veel fietsers en automobilisten zo snel mogelijk de rotonde proberen te passeren. Dat is niet veilig", aldus Schaddelee.
En dat staat haaks op een rapport over de rotonde dat eind oktober is verschenen. Hierin stond te lezen dat de rotonde helemaal niet onveilig is, maar alleen onveilig voelt. Schaddelee: "Dat is een blunder. Het ging om subjectieve veiligheid. Dat is ingenieurstaal voor dat we er misschien toch maar wat aan moeten doen. Ik als bestuurder wil hier zo snel mogelijk wat aan doen."
Leden van het buurtcomité met wethouder Hans Waaldijk (tweede van links) en gedeputeerde Schaddelee (rechts)
Leden van het buurtcomité met wethouder Hans Waaldijk (tweede van links) en gedeputeerde Schaddelee (rechts) © RTV Utrecht
Wethouder Hans Waaldijk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug was vanmorgen ook bij de rotonde en staat achter het buurtcomité: "Ik ben blij dat de provincie hier is om met de bevolking te praten. We blijven aandacht houden voor het onveilige gevoel dat hier is. Ik ben blij met de daadkrachtige woorden van de gedeputeerde", aldus de wethouder.
Het comité is tevreden met het resultaat: "Dit is een goed begin, als er voor de kerst wordt geprobeerd om de borden en signalering te plaatsen. Eindelijk wordt er wat gedaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.