"Gemeente Amersfoort ontkent en bagatelliseert dassenprobleem"

© De Dassen van de Heuvelrug
AMERSFOORT - Rob Molenkamp van eenmansfractie Natuurlijk Amersfoort is boos. Volgens hem steekt de gemeente Amersfoort de kop in het zand als het gaat om de dassen in en rondom het werkgebied van de westelijke rondweg. Hij heeft naar eigen zeggen meer dan eens het college ingelicht over de hoeveelheid aan dassen in de regio, maar ving bij elke poging tot overtuiging bot. "Oortjes dicht, oogjes toedekken. Die weg moet er komen."
Molenkamp reageert daarmee op een rapport van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Daarin staat dat de gemeente nu echt actie moet ondernemen om het leefgebied van de dassen bij de aanleg van de westelijke rondweg te beschermen. Doet de gemeente dat niet, dan moet ze tweeduizend euro per overtreding betalen.

VOEDSEL ZOEKEN

De RUD deed onderzoek naar de werkzaamheden rond het bouwproject en zag meerdere overtredingen met betrekking tot de dassen. Zo zouden er hekken, buizen en pijpen liggen die de weg voor de dassen versperren. Daardoor moeten de dieren omlopen of uitwijken naar een ander gebied om voedsel te zoeken. Het beestje raakt vervolgens zo gedesoriënteerd dat bij het oversteken van de wegen de kans groter is dat er een aanrijding plaatsvindt, zo zegt de RUD. Tijdens de werkzaamheden zijn er twee dode dassen gevonden. Vlak daarvoor vond een andere das al de dood.
Het stadsbestuur liet weten wel de bezorgdheid over de veiligheid van de dassen in en rondom het plangebied van de rondweg te delen, maar gaat niet meteen concrete actie ondernemen. "Wij hebben ervaren dat ecologen van professionele opvatting blijken te verschillen over effectiviteit van deze maatregelen en het invloed van gedrag op dassen." De gemeente wil daarom eerst in gesprek met de RUD.

FORSE MAATREGELEN

Die reactie is een doorn in het oog van Molenkamp. Hij zet zich in voor de dassen en snijdt het onderwerp dan ook vaak aan tijdens raadsvergaderingen. Daar voelt hij zich meer dan eens niet gehoord en dus is hij nu blij dat de RUD met dit rapport komt. "De gemeente móet nu wel maatregelen nemen en die zullen fors zijn", zegt Molenkamp.
Niet alleen in het plangebied, ook er omheen moet de gemeente aan de slag. Er moeten rasters en tunnels komen. Ook mag de gemeente niet zomaar met trilapparaten de grond in en komen er mogelijk snelheidsaanpassingen. "Maar eerst moet volledig in kaart gebracht worden waar de dassen zich bevinden. Ik ben er zelf al drie jaar mee bezig en het leefgebied van de das blijkt heel groot. De gemeente zegt steeds dat ze sporadisch voorkomen, maar dat is niet zo", aldus Molenkamp, die tijdens verschillende vergaderingen zelfs een ecoloog en videobeelden mee nam om bewijs te leveren.
Dat onderzoek had de gemeente eigenlijk al voor de start van de werkzaamheden uit moeten voeren, maar dat is niet gebeurd. Volgens Molenkamp weigerde het college dat te doen omdat het teveel geld zou kosten.

DODE DASSEN

Tijdens de werkzaamheden zijn twee dode dassen gevonden langs de weg. Hoewel in de wintermaanden vaker dieren dood worden gereden omdat ze op zoek zijn naar voedsel voor de winterslaap, heeft de dood van de dassen echt met de werkzaamheden te maken, zegt Molenkamp. "Alle dieren zijn voedsel aan het zoeken. Vooral voor gronddieren als de bunzing, boommarter, das en ree geldt dat ze in situaties terechtkomen waarbij ze wegen over moeten steken. Maar als daar bouwprojecten bij komen, raken ze gedesoriënteerd en ontstaat er dus extra gevaar." Ook de RUD onderschrijft dat de dassen gedood zijn door toedoen van de werkzaamheden.
Die werkzaamheden moeten dus stoppen, wil de gemeente niet in overtreding zijn. Óf er moeten op korte termijn maatregelen genomen worden. De gemeente heeft nu drie weken de tijd om te reageren op het rapport van de RUD. Doen ze dat niet, dan krijgt de gemeente voor elke overtreding een boete van tweeduizend euro opgelegd. Als het bedrag van tienduizend euro is bereikt, dus als er vijf nieuwe overtredingen zijn geconstateerd, gaat de RUD verder kijken naar nieuwe maatregelen. Het rapport van de organisatie wordt ondersteund door een ecoloog, die tot dezelfde conclusie kwam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.