RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe Bruna-tentoonstelling Centraal Museum: "Hij deed veel meer dan alleen Nijntje tekenen"

1/3
UTRECHT - Wie Dick Bruna zegt, zegt Nijntje. Dat zijn werk veel meer omvat toont de nieuwe Bruna-tentoonstelling van het Centraal Museum in Utrecht. Bezoekers zien vanaf zaterdag hoe de beroemde tekenaar uit het hartje van Utrecht zich heeft ontwikkeld.

Dick Bruna was een groot kunstenaar in Nederland en we zien hem in de tentoonstelling als persoon en ontwerper. Ook zijn bijzondere band met de stad komt aan bod, want het hart van Bruna klopte niet alleen voor zijn konijntje, maar ook voor zijn geboorteplaats Utrecht.

 Ontwerpen van Dick Bruna in de Bruna tentoonstelling. Ontwerpen van Dick Bruna in de Bruna tentoonstelling. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

In Utrecht werkte Bruna met veel plezier. Hij was populair in de stad en zijn ontwerpen zijn voor inwoners herkenbaar. "Die bijzondere band kun je zien in zijn werk en dat is wat wij willen laten zien", vertelt conservator Yolanda van den Berg. "Hij deed het ook graag. Ik hoor en zie hoe de Utrechters op hem reageren. Als er iets gebeurt in de stad dan grijpen mensen heel vaak terug op zijn werk."

Bruna maakte onder meer posters en menukaarten. Zo heeft hij voor de gemeente Utrecht in 1986 een affiche genaamd 'Utrecht stad naar mijn hart' gemaakt, wat erg belangrijk is geweest voor de promotie en het imago van de stad. "Hij heeft ontzettend veel gedaan voor organisaties in de stad", zegt Van den Berg, "voor winkels, bedrijven en het ziekenhuis maar ook voor de gemeente zelf. Dus deze keer zetten we Dick Bruna neer als grafisch vormgever in de stad."

 Dick Bruna met eigen ontworpen affiche voor de gemeente Utrecht. Dick Bruna met eigen ontworpen affiche voor de gemeente Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Voor het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis maakte Bruna bijvoorbeeld een boekje om kinderen voor te bereiden op een opname in het ziekenhuis. Alle ontwerpen die hij heeft gemaakt zie je in de tentoonstelling: affiches, folders, tekeningen en video's.

Nijntje ontbreekt natuurlijk niet in de expositie die tot 1 maart 2020 te zien is. Er zijn elementen waar zij subtiel in voorkomt, bijvoorbeeld in een foto van het Nijntjepleintje en het Nijntje-stoplicht. "Nijntje blijft toch een onderdeel van hem", zegt van den Berg. "Maar Nijntje speelt dit keer niet de hoofdrol."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -