OM eist tot vijf jaar cel voor gewelddadige Iphone-roof in Veenendaal

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van 4,5 tot vijf jaar tegen drie verdachten van de roof van 300 kostbare Iphones, augustus vorig jaar in Veenendaal. Volgens de officier van justitie hebben de drie de gewelddadige roof van de telefoons, met een totale waarde van 250.000 euro, gepland en uitgevoerd. Voor een vierde verdachte vroeg het OM om vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.
De verdachten komen allemaal uit Zutphen en lijken elkaar direct of via via te kennen. Omar A. heeft een telefoonwinkel in de stad, naast de vaste kapper van verdachte Antonio S.. Medeverdachte Mohamed B. is zijn zwager en vennoot in zijn zaak. Twee van de drie mannen die de roof zouden hebben uitgevoerd, kennen elkaar uit de kickboxwereld en van een dagbestedingsproject waar zij elkaar geregeld ontmoeten.

SPOOKVERDACHTE

Tegen hoofdverdachte Omar A. eist het OM vijf jaar cel. Hij zou de telefoons hebben besteld in Duitsland en een koerier hebben geregeld. Die werd 24 augustus vorig jaar beroofd toen hij de toestellen kwam afleveren bij een loods op bedrijventerrein De Faktorij in Veenendaal. Nadat hij de dozen had uitgeladen werd hij daar door drie mannen met een vuurwapen bedreigd en vastgebonden en gekneveld achtergelaten.
Omar A. kwam al snel bij de politie in beeld, omdat een factuur van zijn bedrijf tussen de lege dozen zat die voor retourlading moesten doorgaan. Hij beweert dat hij een onwetende tussenpersoon was die de Iphones in opdracht van een ander had besteld, maar daar gelooft het OM niets van. A. liet bestellingen altijd bij zijn bedrijf in Zutphen afleveren en week daar nu op laatste moment vanaf.
Het is wel mogelijk dat iemand op de achtergrond een belangrijke rol speelde, zoals A. beweert. A. zegt dat hij deze man nooit persoonlijk heeft ontmoet en dat hij opdrachten altijd via Skype kreeg. De officier van justitie noemde het een spookverdachte, die in het onderzoek onder verschillende namen opduikt: Rob Bully, De Lange, Ray en Fiod410. De politie sluit ook niet uit dat in de toekomst meer verdachten worden vervolgd.
DNA-SPOREN
Verdachten Percy D. en Antonio S. hebben volgens de aanklager de roof in Veenendaal uitgevoerd en hadden ondertussen contact met Omar A. in Zutphen. Tegen D. eist het OM 4,5 jaar cel, tegen S. vier jaar en negen maanden. Ook zij hebben het over 'De Lange', maar dan als iemand die hen ten onrechte de schuld in de schoenen probeert te schuiven. Het OM is er echter van overtuigd dat zij zelf schuldig zijn.
De koerier herkende Percy D. als de man die hem bij de loods ontving toen hij daar aankwam en hielp met uitladen. Binnen werd hij vastgebonden met kabelbinders waarop dna van D. zat. De telefoon van D. werd door een mast in de buurt aangestraald. En zijn ex-vrouw bewaarde een tas voor hem waarin een vuurwapen, kabelbinders en een bivakmuts zaten. Het alibi dat D. aanvoert is volgens de officier in samenspraak met anderen verzonnen.
In de loods zijn ook kabelbinders en handschoenen met dna van medeverdachte S. aangetroffen. Hij zou ook de man met bivakmuts zijn geweest die koerier met een wapen bedreigde. Antonio S. staat op foto's met een neprevolver die volgens het OM voldoet aan de beschrijving die chauffeur gaf. Bij hem thuis werd ook nog een jachtgeweer met afgezaagde loop gevonden. Hij wordt daarom ook beschuldigd van verboden wapenbezit.
Morgen houden de advocaten van de vier verdachten hun pleidooi. Ze zullen dan ongetwijfeld aanvoeren dat er te weinig bewijs is tegen hun cliënten, die vandaag overigens allemaal hun betrokkenheid bij de roof bleven ontkennen. De komende weken zal de rechtbank een oordeel moeten vormen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.