RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

75-jarige Explosieven Opruimingsdienst Defensie krijgt Bronzen schild

1/3
SOESTERBERG - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft een bijzondere militaire onderscheiding ontvangen. Op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg, de thuisbasis van de EOD, werd een Bronzen Schild uitgereikt.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen overhandigde het eerbetoon op de 75ste verjaardag van de explosievenexperts. Formeel luidt de aanleiding: voor buitengewone toewijding en bijzonder lovenswaardig optreden gedurende de periode 2009-2019. Het bronzen schild is de hoogste groepswaardering voor eenheden van de Koninklijke Landmacht.

Het artikel gaat verder onder de foto.

 Een handgranaat die in de Vecht in Utrecht werd gevonden, januari 2019. Een handgranaat die in de Vecht in Utrecht werd gevonden, januari 2019. | Foto: RTV Utrecht / Franny Pouderoyen

De EOD begon op 6 november 1944 onder de naam Mijnopruimingsdienst met het onschadelijk maken van munitie in de delen van Nederland die inmiddels bevrijd waren van de Duitsers. De dienst verwijderde onontplofte mijnen, bommen en andere explosieven waarmee het landschap vaak bezaaid lag. Na een groot aantal reorganisaties ontstond de huidige EOD door een fusie in 2009 van de ontmijningseenheden van de marine, de landmacht en de luchtmacht.

Volgens Defensie zijn tegenwoordig nog altijd gemiddeld drie EOD-teams per dag bezig om explosieven te ruimen. Ze maken overblijfselen van de oorlog onschadelijk, maar ook geÔmproviseerde explosieven van bijvoorbeeld criminelen.

 Bronzen schild voor toewijding en lovenswaardig optreden. Bronzen schild voor toewijding en lovenswaardig optreden. | Foto: Defensie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -