"Begroting Bunschoten is een wassen neus"

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De net aangenomen begroting in Bunschoten is een 'wassen neus'. Dat vindt de grootste partij in het dorp, de ChristenUnie. In de gemeente worden op dit moment nieuwe coalitieonderhandelingen gevoerd en daardoor is de begroting gepresenteerd door een demissionair college.
In september stopte de VVD de samenwerking met de ChristenUnie. Fractievoorzitter Wiebe de Boer liet tijdens de bespreking van de begroting opnieuw weten waarom de partij daarvoor koos. "De politiek is jarenlang beheerst door overvalvoorstellen. De raad stond met de rug tegen de muur."
Sinds het verlaten van de coalitie is de VVD in gesprek met de overige partijen (CDA, SGP, CAP) om een nieuwe coalitie te vormen. Hierdoor lijkt de ChristenUnie voor het eerst in 70 jaar geen onderdeel van het bestuur te worden.

AAN DE KANT GEZET

Voor de ChristenUnie is het door de situatie raar om de begroting te bespreken. "We voelen teleurstelling over de manier waarop we als partij aan de kant gezet zijn", vertelt fractievoorzitter Alma Broekmaat-Hagens aan de overige raadsleden.
Broekmaat-Hagens ziet de huidige begroting als een wassen neus. Ze vreest dat een groot deel van de beslissingen wordt teruggedraaid na het vormen van een nieuwe coalitie.

ONGEMAKKELIJK

Ook de VVD vindt de behandeling van de begroting op dit moment 'ongemakkelijk'. Toch blijft een groot deel van de begroting volgens fractievoorzitter Wiebe de Boer overeind. Wel kondigden hij, net als het CDA, SGP en CAP, aan om op een later tijdstip met wijzigingen te komen.
Voorlopig zijn de VVD, CDA, SGP en CAP nog in onderhandeling. De verwachting is dat er dit jaar nog een nieuw college is gevormd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.