RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse ondernemer wil restaurant SYR redden met crowdfundactie

UTRECHT - De Utrechtse ondernemer Gijs Werschkull is een crowdfundactie begonnen om restaurant SYR te kopen. Volgens hem is die stap nodig om het restaurant open te houden.

SYR werd in 2015 door Werschkull zelf opgericht, op het moment dat de vluchtelingencrisis Europa bereikte. "Ik wilde een restaurant opzetten waar mensen terechtkunnen om een plekje in deze maatschappij te vinden. Dan kunnen ze werkervaring opdoen, een netwerk opbouwen en doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt." Het werd SYR, waar vooral Syrische gerechten met een Europese twist geserveerd worden.

IN DE VERKOOP
Er kwam een stichting die het restaurant ging leiden, waarna Werschkull zich weer op andere zaken ging richten. "We zijn iets meer dan drie jaar verder inmiddels. En de stichting is er gedurende die tijd achter gekomen dat de organisatie van een stichting niet ideaal is om een restaurant te runnen", zegt Werschkull.

De werkdruk voor het compleet vrijwillige bestuur bleek erg hoog. Ook konden er door de constructie van een stichting niet snel genoeg knopen worden doorgehakt, zegt Werschkull. Kansen bleven daardoor onbenut en de groei van SYR kwam tot stilstand. De stichting besloot daarom het restaurant in de verkoop te zetten.

Volgens Werschkull zou dat het einde van het restaurant kunnen betekenen. Hij vreest dat een andere ondernemer het sociale karakter van SYR niet zal omarmen en er iets anders van maakt. En daarom wil hij het nu zelf kopen.

CROWDFUNDING
Hij keert daarvoor terug bij het hulpstuk dat hij ook al gebruikte voor de oprichting van SYR: de crowdfundactie. "Ten eerste heb ik het bedrag niet in m'n achterzak", zegt Werschkull. Maar door anderen mee te laten investeren, wil hij ook betrokkenheid creren en laten zien dat SYR niet alleen belangrijk is voor vluchtelingen, maar voor iedereen.

Vanavond werd de aftrap voor de crowdfunding officieel gegeven. Werschkull hoopt uiteindelijk 150.000 euro op te halen. Wie investeert, krijgt na een paar jaar zijn of haar geld terug met rente.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -