Gemeenteraad en alFitrah lijnrecht tegenover elkaar

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad en de stichting alFitrah hebben gisteravond in het Utrechtse stadhuis een uur met elkaar gepraat. De aanleiding is een kritisch rapport van het Verweyj Jonker Instituut over de moskee en islam-school. AlFitrah vindt dat het rapport vol staat met onwaarheden, maar raadsleden blijven kritisch.
Het rapport dat is opgesteld in opdracht van de gemeente schetst een somber beeld van alFitrah. Zo zou er sprake zijn dat leerlingen van de islam-school vervreemd worden van de samenleving. Ook zou het een sektarische instelling zijn. Mensen met problemen worden volgens het rapport weghouden van reguliere hulpverlening. En er zou afgeraden worden om aangifte te doen tegen andere moslims die strafbare feiten plegen.

GEHEIME VERGADERING

Voorafgaand aan de raadsinformatiebijeenkomst was er een geheime vergadering van de gemeenteraad. Daar kregen raadsleden meer achtergrondinformatie over de situatie in de moskee. Maar wat er gezegd is, werd niet gedeeld met derden. Imam Suhayb Salam van alFitrah was daar zeer verbolgen over. Hij voelde zich buitengesloten: "Dat zegt veel over de sfeer die er heerst en hoe er met ons wordt omgegaan."
De imam kreeg bij het openbare gedeelte alle kans om te reageren op het rapport. Salam zei dat er waarheden, verdraaide waarheden en onwaarheden in staan. Hij beweert dat de participatie van de moslim in de Nederlandse maatschappij heel belangrijk is voor alFitrah en dat ze dat ook uitdragen. Salam: "Wij zeggen tegen onze kinderen dat ze mee moeten doen aan deze maatschappij."

AANGIFTE

Een lange discussie ontstond over de constatering van Verwey Jonker dat er in de moskee wordt opgeroepen geen aangifte te doen tegen andere moslims. Salam: "Dat is grote onzin, wij zeggen tegen onze kinderen dat je iedereen die een strafbaar feit pleegt hoort te adviseren om zijn daden te herstellen. Als hij dat niet doet, dan heeft een moslim de plicht de dader aan te geven." Dat was geen goed antwoord volgens veel raadsleden. Queeny Rajkowski van de VVD merkte daarover op dat als je een vrouw dus in elkaar slaat en verkracht, maar het later uitpraat, dat er dan volgens alFritrah geen aangifte gedaan hoeft te worden. De VVD-ster vindt dat onverteerbaar.
De raadsfractie van DENK was wel enthousiast over de antwoorden van Salam. Fractieleider Mahmut Sungur heeft bedenkingen over het rapport. "Het is een onderwijsinstelling die geprezen wordt om de kwaliteit van zijn aanbod. En tegelijkertijd weten we dat ze zich bewegen binnen de wetten van onze rechtstaat. Daarom zou ik ze eerder scharen onder een normale onderwijsinstelling dan een enge club." Aan het eind van de bijeenkomst nodigde Salam de raadsleden opnieuw uit om een informeel werkbezoek te brengen aan alFitrah. Of ze daar op in gaan is niet duidelijk.
Verslaggever Marc van Rossum du Chattel in gesprek met imam Suhayb Salam van alFitrah en gemeenteraadsleden
Gemeenteraadsleden zaten recht tegenover leden van de stichting alFitrah
Gemeenteraadsleden zaten recht tegenover leden van de stichting alFitrah © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.