Handelsmissie provincie Utrecht vertrekt naar China: "Niet het vingertje heffen"

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Morgen vertrekt een handelsmissie van de provincie Utrecht naar de Chinese provincie Guandong. Het doel van de reis is om Utrechtse bedrijven zaken te laten doen met China en andersom. Maar binnen de Provinciale Staten is er ook kritiek op de missie die onder leiding staat van gedeputeerde Robert Strijk.
Strijk geeft vlak voor zijn reis aan dat hij de weerstand begrijpt. "Ik kijk ook naar het journaal en zie de protesten in Hong Kong", zegt hij. Ook krijgt China vanuit de hele wereld veel kritiek op bedrijfsspionage waarvoor wordt gewaarschuwd.

OPDRACHT

Eerder gaven de partijen in de Provinciale Staten Strijk dan ook de opdracht mee om deze onderwerpen aan te snijden tijdens zijn missie. "Ik zal zeker als we in gesprek raken praten over wat wij 'waardes' noemen. Bijvoorbeeld over het recht op arbeid en het recht op onderwijs," zegt Strijk.
Tegelijkertijd vindt de gedeputeerde dat een handelsmissie niet het moment is om "het vingertje op te heffen". Dat is niet het doel van de missie. "Ik ga daar met een groep bedrijven naartoe. Het gaat nu om Nederlandse bedrijven die zaken in China willen doen, of Chinese partijen die investeren om naar Nederland te komen."

PROVINCIALE STATEN

Na de reis zal er binnen de Provinciale Staten over de inmiddels 24 jaar oude handelsrelatie met Guandong worden gedebatteerd. Het zou dus kunnen dat dit de laatste reis is. "Dat gaan we in alle rust bespreken", zegt Strijp.
Zelf heeft hij wel een duidelijke mening. "Ik hoop dat we een relatie die al 24 jaar duurt ook op waarde schatten. Dat houdt in dat je dan ook kan laten weten wat anders kan. Ik geloof in de dialoog."
Robert Strijk op Radio M Utrecht: "Ik kan mij de zorgen voorstellen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.