RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Carnavalstijd breekt aan: nieuwe prins wordt gekroond tijdens prinsenwissel

HARMELEN - De feestneus kan weer uit de la want de nieuwe carnavalstijd breekt aan. Maandag is het de elfde van de elfde, maar morgen al wordt op veel plaatsen de nieuwe prins officieel gekroond tijdens de prinsenwissel. Met een ceremonie, traditionele carnavalsmuziek en biertjes. In onze provincie wordt fanatiek carnaval gevierd in onder meer Harmelen, Montfoort en Hoogland.

Prins carnaval heeft een druk programma. Hij wordt overspoeld met aandacht want hij is even de belangrijkste persoon van de stad of het dorp. Hij moet een onvoorwaardelijke inzet en liefde hebben voor carnaval, bij alle carnavalsactiviteiten aanwezig zijn en volop mee kunnen feesten met een steek op zijn hoofd en een scepter in zijn hand.

SPECIAAL

Afgelopen carnaval was Berry van der Lit de prins van de Kwakbollen in Harmelen. Het was voor hem niet zomaar een jaar. "Het was een speciaal jaar want we hadden een jubileum te vieren en dat hebben we ook ruimschoots gedaan."

Ook de prins van de Eemschuumers in Hoogland Jeffrey van Middelaar, kijkt terug op een mooi jaar. "Het allerleukste en meest speciale moment vond ik toch wel de optocht." Hij vindt het niet erg dat er morgenavond een nieuwe prins de scepter overneemt. "Het mag ook wel een keer klaar zijn, alle aandacht. Nu is de volgende aan de beurt om het stokje over te nemen."

ELF

Dat het carnavalsseizoen dit weekend start is geen toeval. De bekendmaking van de hoogheid gebeurt altijd rond de elfde van de elfde om elf over elf 's avonds. "Elf is het zottengetal, het gekkengetal", zegt Berry. Daarnaast zitten er elf mensen in 'de raad van elf'. Zij moeten de prins helpen met het 'besturen' van het carnavalsrijk. Daarbij hoort het organiseren van de activiteiten tijdens carnaval.

In sommige plaatsen wordt er ook niet alleen een prins maar ook een prinses gekozen. In Montfoort bijvoorbeeld. Zij hebben een officiŽle vrouwelijke carnavalsvereniging: Les Femmes Des Coeurs. Daar wordt morgen ook een nieuwe prinses onthuld.

Berry heeft al officieel afscheid genomen op de laatste dag van de carnaval. "Dan gaat alles in voorbereiding voor de nieuwe", zegt hij. "Aanstaande zaterdag zullen wij de feestavond openen rond negen uur met muziek. Dan hebben we een leuke DJ staan en zullen onze dansmariekes optreden om de zaal op te warmen. Rond elf uur wordt de prins met een soort toneelstuk onthuld aan het volk."

Morgen is er een prinsenwissel en gaat het carnavalsseizoen van start in onder meer Harmelen, Montfoort en Hoogland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -