Utrechtse partijen willen tampons en maandverband gratis verstrekken

© Pixabay
UTRECHT - GroenLinks, D66 en Student & Starter willen dat de gemeente Utrecht op zoek gaat naar oplossingen voor vrouwen die te weinig geld hebben voor tampons en maandverband. De partijen haken daarmee aan op het nieuws deze week dat één op de tien vrouwen wel eens te weinig geld heeft om deze verzorgingsproducten aan te schaffen.
Uit onderzoek blijkt dat menstruatiearmoede met name voorkomt bij klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. "Het is heel schrijnend wanneer vrouwen te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen en hier door schaamte niet om durven te vragen", zegt GroenLinks-raadslid Julie Kleinrensbrink. Vrouwen die niet genoeg geld hebben, zouden zich daardoor nu soms ziekmelden, wc-papier gebruiken of tampons en maandverband hergebruiken.
Naast het bestrijden van armoede en een landelijke aanpak ziet Kleinrensbrink ook een rol voor de gemeente: "Tampons en maandverband zouden bijvoorbeeld gratis verstrekt kunnen worden bij de voedselbank en de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Of bij scholen en bibliotheken. Daarnaast kan de gemeente in gesprek gaan met zorgverzekeraars over de vergoedingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.