RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voedselbank Zeist gooit roer om: geen kant en klare pakketten maar zelf kiezen

1/2
ZEIST - Voedselbank Zeist gooit tegelijk met de verhuizing naar een nieuw pand het hele concept om. In plaats van kant en klare pakketten kunnen klanten vanaf eind deze maand zelf hun levensmiddelen bij elkaar verzamelen.

Voedselbank gooit het over een andere boeg


"We hebben een hoop buitenlandse klanten", zegt Henk Niemeijer van de Voedselbank. "Die mensen lusten bijvoorbeeld vaak geen erwtensoep. Als ze dan een pakket krijgen met dat soort levensmiddelen erin, dan gooien ze het weg of doen ze er niets mee. Dat is zonde."

Aan de hand van een puntensysteem kunnen klanten binnenkort zelf uitkiezen wat ze willen meenemen. "Een gezin heeft afhankelijk van hun situatie bijvoorbeeld 80 punten per maand. Als je dan creatief boodschappen doet kun je daar echt een heel eind mee komen. Richting feestdagen kunnen ze dan gericht spullen kopen die je dan eet zodat het geen karige aangelegenheid wordt. Er is genoeg voedsel dus vullen we de winkel steeds weer aan. Spullen die we overhouden geven we aan andere voedselbanken in de regio. We denken dat het gaat werken. Het is een win-winsituatie."

BRANDWEERKAZERNE
De Voedselbank was tot voor kort gevestigd in de oude brandweerkazerne aan de Van Renesselaan, maar de gemeente Zeist zegde de huur op omdat het pand tegen de vlakte gaat. "De wethouder kwam toen met een oude garage aan de Kwikstaartlaan op de proppen", zegt Niemeijer. "Er moest veel aan gebeuren, maar we zagen direct dat het een geschikte plek was. We hebben koelingen geplaatst en hebben nu ook een grotere opslag dan voorheen. Ook is deze plek beter bereikbaar. De gemeente betaalt de huur."

VRIJWILLIGERS
Met de komst van een heuse winkel gaat de Voedselbank ook vaker open. Vijf keer per week komen klanten straks langs. Voorheen was de Voedselbank maar 1 keer per week geopend. "We merken nog steeds dat we nodig zijn", aldus Niemeijer. "Met het aantrekken van de economie zien we dat mensen weer veel meer spullen gaan kopen waar ze eigenlijk het geld niet voor hebben. Gescheiden wordt er ook nog steeds. Er ontstaan dan soms financiŽle problemen waardoor mensen in de schuldsanering terecht komen. Dan zijn wij er om ze te helpen. Het gaat om een aanvulling op de normale boodschappen. Met wat de mensen besparen moeten ze hun schulden afbetalen."

Toch merkt de Voedselbank dat niet iedereen die er recht op heeft aanklopt. "Er is nog altijd veel schaamte. Daarom gaan we samen met de gemeente actief campagne voeren om onze naamsbekendheid te vergroten. De Voedselbank is er juist om mensen uit de financiŽle problemen te helpen."

Eind deze maand gaat de vernieuwde Voedselbank Zeist officieel open. Er zijn nog volop mensen nodig om te helpen. Informatie over vrijwilligerswerk vindt u hier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -