RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht heeft er zeven nieuwe bijen bij

PROVINCIE UTRECHT - De natuur in de provincie Utrecht heeft er zeven nieuwkomers bij. In een onderzoek naar de Utrechtse fauna zijn zeven bijensoorten ontdekt die niet eerder in de provincie voorkwamen. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar de verspreiding van bijensoorten.

Het gaat om de gele tubebij, groene zandbij, gouden kegelbij, vierbandgroefbij, breedbandgroefbij, driedoornige metselbij en de zompmaskerbij. Deze bijen kwamen tot nu toe alleen in het zuiden van het land voor. In totaal zijn er 160 verschillende soorten wilde bijen geteld in Utrecht.

De groene zandbij was een bijzondere vondst. "Dit is een zeer zeldzame soort die tot nu toe alleen in Zuid-Limburg wordt gezien, maar nu dus ook op diverse plekken in Utrecht", zegt veldonderzoeker Kees Goudsmits. "Hij lijkt zich vooral thuis te voelen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet zo verwonderlijk: forten beschikken over hellingen en gevarieerde plantensoorten met bloemen."

Vooral op plekken waar natuur actief wordt ontwikkeld werden veel bijen aangetroffen, zoals bij Landgoed De Boom, Park Vliegbasis Soesterberg en Plantage Willem III.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -