COA: meer opvangplekken nodig voor asielzoekers

Het AZC in Leersum.
Het AZC in Leersum. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In 2020 zijn ongeveer vijfduizend nieuwe opvangplekken voor asielzoekers nodig. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldt dat de afgelopen weken duidelijk is geworden dat de opvangcentra vol zijn. Nederland moet volgens het COA door een grotere instroom en trage uitstroom vijfduizend extra asielzoekers kunnen opvangen.
Dit blijkt uit een brief die meerdere ministeries naar de Commissarissen van de Koning stuurde. Er wordt een grotere instroom van asielzoekers verwacht, waarvoor het COA gemeenten benadert voor nieuwe opvanglocaties. Om welke gemeenten het gaat is nog niet bekend.
In de provincie Utrecht zijn op dit moment drie locaties, waar in totaal 1376 asielzoekers kunnen worden opgevangen: in Amersfoort, Utrecht en Leersum.
Vorig jaar zocht het COA ook naar 5000 nieuwe plekken. Deze plekken zijn gevuld, mede door de lange wachttijden voor asielaanvragen, het tekort aan huurwoningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning en de toename van economische migranten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.