Utrechtse journalist wil taboe rond praten over zelfdoding doorbreken in nieuwe podcast

© Tim Witte
UTRECHT - "Lang geleden, in 2012, heb ik een periode gehad dat ik dood wilde." Met die onthulling tegenover zijn ouders opent de Utrechtse journalist Maarten Dallinga vandaag de eerste aflevering van zijn nieuwe podcast Verstrikt. Dallinga maakte de podcast voor Omroep Gelderland. In vijf afleveringen gaat hij elke week in op een onderwerp dat omringd is door taboes: zelfdoding.
Tegen Omroep Gelderland vertelde Dallinga waarom hij dit project wilde maken: "De dood is voor veel mensen - en dat begrijp ik - een eng thema, dat ze graag op grote afstand houden. Terwijl het juist zo belangrijk is dat je bij anderen terecht kunt als je het leven zwaar vindt. Dat dreef mij om Verstrikt te maken."
In Utrecht pleegden vorig jaar 118 mensen zelfmoord berekende zelfmoordpreventiestichting 113. In heel Nederland waren dit er 1829. Dallinga praat in de podcast met mensen die overwogen er een einde aan te maken, maar sprak ook met mensen die achterbleven nadat een geliefde uit het leven stapte.
Zo praat de podcastmaker met Ton Baakman, die in 1979 zijn moeder verloor door zelfdoding. Ook hij hoopt dat mensen hulp durven te zoeken: "Je moet er niet over zwijgen maar erover praten. Door erover te praten krijg je hopelijk de boodschap: dat zou ik wel heel jammer vinden als je dat zou doen. En als je daar nou vaker last van hebt: bel me dan even op, dan gaan we een kopje koffie drinken. Dat is waar het om draait: de verbinding houden met de mensen om je heen. Dat houdt je in de wereld. Dat je erover praat."
Ik ben ontzettend blij dat ik er nog ben en dat het nooit verder is gekomen. En ook daarom maak ik het.
Maarten Dallinga, maker podcast Verstrikt
Dallinga: "Ik ben ontzettend blij dat ik er nog ben en dat het nooit verder is gekomen. En ook daarom maak ik het. Omdat ik dat andere mensen ook toewens. Dat ze willen leven. Want ik hecht heel erg aan het leven. En ik hoop dat gevoel dat ik toen had ook nooit meer te hebben."
De Utrechtse journalist, die ook bij RTV Utrecht heeft gewerkt, maakte voor Omroep Gelderland eerder de podcast 'Anoniem Intiem', over de verborgen wereld van openbare seksplekken voor mannen. Met die serie won hij De Tegel, een prijs voor de beste journalistieke producties van Nederland.
Verstrikt is vanaf vandaag te vinden op de Soundcloud-pagina van Omroep Gelderland en in podcastapps als Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher en Player FM. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online.
Mocht u zelf hulp nodig hebben: neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan via telefoonnummer 0900-0113 of de website www.113.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.