Roze spreeuw in Bunnik zorgt voor opwinding onder vogelaars en buurtbewoners

Volwassen roze spreeuw in India
Volwassen roze spreeuw in India © Rison Thumboor, CC BY 2.0
BUNNIK - Opwinding onder vogelaars: in Bunnik is namelijk een roze spreeuw gesignaleerd. Het beestje is zelden in de regio te bewonderen maar vertoefde de afgelopen dagen in de tuinen bij huizen aan de Dr. Brevéestraat. En dat is leuk voor vogelaars, maar sommige bewoners hopen dat het diertje zo snel mogelijk weer vertrekt.
Vogelaar Marie-José Snijders was een van de gelukkigen die gisteren het beestje spotte. "Ik wist dat het een jonge vogel was en de volwassen vogel is mooier, en eigenlijk is onze spreeuw ook heel mooi, maar ik ben vogelaar dus het was de moeite waard. Leuk dat het in mijn eigen provincie gebeurt. Da's best bijzonder."
Omdat het om een jonge vogel gaat, is de spreeuw niet zo fraai gekleurd als de volwassen exemplaren. Die hebben een roze lichaam. Jonge roze spreeuwen hebben een zand- of kaneelkleurig lichaam.
Een bezoekje aan de Dr. Breveestraat is voor vogelaars overigens op eigen risico. De spreeuw laat zich niet altijd zien. Eén vogelaar liep het beestje mis maar vond de reis toch de moeite waard: "Ze zwerven flink rond in Oost-Europa en dan zijn er altijd wel een paar jonkies die de weg kwijtraken en meevliegen met 'onze' spreeuwen. Die eindigen dan meestal aan de kust. Dat het in Utrecht gebeurt, komt elke vijf tot tien jaar voor."

BUURT

Niet iedereen in de buurt is even blij met de nieuwe gevederde bewoner van de Dr. Brevéestraat, en vooral van zijn bewonderaars. Sommige vogelaars maken er namelijk een potje van, aldus een bewoonster tegen RTV Utrecht. "Ik kwam dinsdag thuis van mijn werk en wilde de auto parkeren in de schuur. Dat ging niet want er stonden 15 mensen. Ik dacht: 'wat is dit?' Ik zag grote camera's en dacht, wat is hier nou aan de hand?"
Ik heb het liefst dat die vogel zo snel mogelijk wegvliegt.
Bewoonster Dr. Brevéestraat
De bewoonster zegt dat de vogelaars haar oprit blokkeerden en niet wilden verhuizen. Ook zouden ze afval hebben achtergelaten. "Dat laat je één dag toe, en een tweede dag ook wel, maar dan is het genoeg." De Bunnikse heeft het gehad met de spreeuw: "Ik heb het liefst dat die vogel zo snel mogelijk wegvliegt."
Niet iedereen in de buurt wil de vogelaars weghebben. Een andere bewoner van de straat heeft geen probleem met de spreeuwenkijkers: "Ze lopen de hele week al om mijn huis die vogelaars. Heel gezellig." Hij zegt geen overlast te ervaren: "Ze kijken niet eens bij je naar binnen. Dat vind ik netjes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.