Trabi's, Ossies en propaganda: DDR herleeft in Baarn 30 jaar na 'der Mauerfall'

BAARN - Dertig jaar geleden is de Berlijnse muur gevallen en dit weekend wordt die historische gebeurtenis herdacht in Baarn met het DDR-festival '30 Jahre Mauerfall'.
Op het festival wil de organisatie het allerdaagse leven in communistisch Duitsland laten zien. Met lezingen en voorwerpen uit zijn museum hoopt organisator Friso de Leeuw de DDR weer even tot leven te wekken: "Oost-Berlijn, dat was een andere wereld. De sfeer was anders, er was bijvoorbeeld heel veel propagandamateriaal. Ik ben mij gaan verdiepen in hoe mensen toch vaak prettig wisten te leven in die communistische dictatuur."

POLITIEK

Tijdens het festival komen historici en andere experts lezingen geven over het leven achter het IJzeren Gordijn, de Europese scheidingslijn tussen de de communistische en kapitalistische landen.
Een van de sprekers is voormalig diplomaat en minister Ben Bot (CDA). Hij werkte als diplomaat en kwam vaak in het communistische Duitsland: "Natuurlijk om te zorgen dat die betrekkingen goed tot stand kwamen en we rapporteerden over wat er in de DDR gebeurde."
Volgens Bot gebruikte de Sovjet-Unie de DDR als een etalage: "Daar werd als het ware beproefd door Moskou hoe ver je met de communistische leer kon gaan. Want de hoop bestond dat de rest van Europa ook zou vallen voor het communisme."
Oud-minster en diplomaat Ben Bot (CDA)

AUTO'S

Blikvangers op het festival zijn de auto's zoals oude Volvo's vol afluisterapparatuur voor buitenlandse bezoekers. En ook een heleboel Trabant-enthousiastelingen zijn naar Baarn gereden. Dennis van Drenthe heeft zo'n oude Trabant. Voor mensen in de DDR was een auto kopen niet makkelijk. De levertijd van een 'Trabi' kon zo oplopen tot 15 jaar. "Het is een auto die je daarna dan wel makkelijk aan het rijden houdt. Daarom is 'ie nog altijd populair. Mijn interesse in de DDR is gegroeid nadat ik deze auto kocht."
De Trabant van Dennis Drenthe
De Trabant van Dennis Drenthe © RTV Utrecht

VAL VAN DE MUUR

In de nacht van 9 november 1989 valt de muur. Dat gebeurt enkele uren na een persfonferentie van DDR-partijleider Gunter Schabowski. Dat gesprek met de aanwezige journalisten krijgt een verrassende wending: de DDR opent de grenzen. Het is een moment waar veel Duitsers op hebben gewacht. Die nacht ontstond dan ook een groots volksfeest terwijl de grenswachten overdonderd toekeken.
De Berlijnse muur was jarenlang het symbool van een verdeeld Europa: het democratische Westen en het communistische Oosten. De val van de muur betekende dan ook het einde van het communisme in Duitsland.
De tekst loopt verder na de foto.
De val van de Muur
De val van de Muur © ANP

NA DE VAL

De val van 'die Mauer' betekende een herenigd Duitsland. Toch zijn er nog altijd verschillen tussen de 'Ossies en de Wessies'. Ben Bot: "Ik denk dat de scheiding begrijpelijk is vanwege de economische achterstand. Dat loop je niet zo snel in. Wel denk ik dat de scheiding zal wegebben."
Organisator Friso de Leeuw kan zich in dat verhaal vinden: "Bij een hoop burgers bestaat het idee dat ze wat achtergesteld worden en nog erger: geregeerd worden door West-Duitsland. Daar gaat nog zeker een generatie overheen tot dat gevoel verdwenen is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.