Bewolking belemmert zicht op mercuriusovergang, koude wind en kans op regen tijdens Sint-Maarten

De mercuriusovergang op 9 november 2006; rechtsboven Mercurius, linksonder een zonnevlek.
De mercuriusovergang op 9 november 2006; rechtsboven Mercurius, linksonder een zonnevlek. © CC BY 2.0
UTRECHT - De mercuriusovergang is morgen waarschijnlijk niet te zien, meldt Weeronline. Precies tijdens de zeldzame gebeurtenis is het bewolkt en breidt een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Pas in 2032 is de volgende kans om de planeet Mercurius voor de zon langs te zien trekken.
De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf. Het is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt.
Mercurius doet er 88 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat betekent dat de planeet ongeveer vier keer per jaar tussen de aarde en de zon in staat. Een mercuriusovergang is slechts eens in de 7,5 jaar te zien en niet vier keer per jaar. Dat komt doordat de baan van Mercurius ten opzichte van de aarde schuin is.
Het weer zit morgen ook niet mee voor vierders van Sint-Maarten. Kinderen die aan het eind van de middag en in de avond met lampionnen langs de deuren gaan krijgen te maken met koude wind en mogelijk ook regen. Een dikke jas en een sjaal zijn geen overbodige luxe, stelt Weeronline.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.