Utrechtse mantelzorgers als VIP's naar de bios

© Angeline Swinkels
UTRECHT - Het is vandaag de 22e Dag van de Mantelzorg. Mensen die onbetaald een zieke verzorgen of iemand met een beperking, worden even ontzorgd.
Speciaal voor Utrechtse mantelzorgers is vandaag een bioscoopzaal gereserveerd in Pathé Leidsche Rijn. Ze worden hier als VIP's ontvangen met koffie, thee en wat lekkers. Ook is er ruimte voor ontmoeting en het uitwisselen van kennis en ervaring, onder meer tijdens een lunch na afloop van de film. Mantelzorgers uit onder meer de gemeenten Soest, Wijk bij Duurstede en De Bilt worden vandaag eveneens in het zonnetje gezet.
In Utrecht wonen zo'n 30.000 mantelzorgers. Landelijk zijn er circa 4,4 miljoen mensen die voor een naaste zorgen, aldus belangenclub MantelzorgNL. In veel gemeenten krijgen mantelzorgers die zich hebben gemeld al jaarlijks een vorm van waardering, maar zeker 42 gemeenten hebben de individuele mantelzorgwaardering of het mantelzorgcompliment afgeschaft. Bij 36 andere heeft MantelzorgNL er niets over kunnen vinden, wat volgens de organisatie betekent dat dit de aanvragers dus waarschijnlijk ook niet lukt.
MantelzorgNL constateert ook erg grote verschillen tussen de gemeentelijke cadeautjes voor de mantelzorgers: die variëren van een bloemetje tot een bedrag van 300 euro. In Baarn is het presentje 250 euro, maar in de gemeente Stichtse Vecht krijgen mantelzorgers niets, meldde RTV Utrecht afgelopen week.
MantelzorgNL hoopt dat mensen mantelzorgers in hun eigen omgeving vandaag willen verrassen met een kleine attentie of iets groters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.