Boze (ver)huurders naar Den Haag: "We hebben geen tractoren bij ons, maar wel veel mensen"

© CorporatieNL, Flickr
PROVINCIE UTRECHT - Huurders en woningbouwcorporaties roepen de Tweede Kamer vandaag op om de problemen op de huurmarkt aan te pakken. Ze overhandigen aan de politiek daarom meer dan zevenhonderd persoonlijke verhalen van huurders, die geen geschikte huurwoning kunnen vinden en daardoor in de knel zitten.
Volgens Paulus Jansen van de Woonbond zijn er in Utrecht veel schrijnende gevallen. "Het gaat bijvoorbeeld om een gezin met een kind dat in een tweekamerwoning woont. Zij kunnen maximaal 800 euro betalen, maar voor dat bedrag is gewoon geen grotere woning te vinden. Ook zijn er veel gescheiden mensen die ver uit de stad zijn gaan wonen, omdat ze die in de stad niet kunnen krijgen. Het is een heel dramatisch beeld."
Onze grootste zorg is dat er steeds minder sociale huurwoningen zijn
Paulus Jansen

VRIJESECTORWONING

Jansen denkt wel te weten waar de problemen vandaan komen. "Onze grootste zorg is dat er steeds minder sociale huurwoningen zijn, maar dat we er steeds meer nodig hebben. Dan kan je dus op vijf vingers natellen dat het steeds moeilijker is om een huis te vinden. Het kabinet heeft al vijftien jaar het beleid dat steeds meer mensen een commerciële woning moeten vinden, een zogenoemde vrijesectorwoning."
Volgens Jansen zijn de problemen door het Haagse beleid alleen maar groter geworden. "Er is op allerlei manieren geprobeerd om woningcorporaties kleiner te maken, door bijvoorbeeld een belasting van twee miljard euro te heffen op alleen maar betaalbare huurwoningen. Die betalen ze alleen voor sociale huurwoningen en dan loopt het aantal sociale huurwoningen natuurlijk terug. Het gevolg is dat mensen steeds meer moeite hebben om een huis te vinden."
Ook het Utrechtse oud-raadslid Marleen Haage (PvdA) komt schrijnende gevallen tegen, schreef ze op Twitter.
De Woonbond is duidelijk in de manier waarop de problemen opgelost moeten worden. "Je moet goed gedrag bevorderen. We vragen daarom aan de Tweede Kamer om die verhuurheffing af te schaffen. Het is eigenlijk een belasting op goed gedrag."
Volgens Jansen kan er meer. "De doelgroep voor corporaties moet weer groter worden. Vroeger kon je ook met een middeninkomen een corporatiewoning krijgen. Dat is heel belangrijk in de regio Utrecht, omdat de woningnood daar heel groot is. Ze kunnen daar alleen in de vrije sector een woning van dertig vierkante meter krijgen voor 850 euro. Dat is geen oplossing als je een kind hebt."
Als er meer vraag is dan aanbod, dan gaan de prijzen keihard omhoog
Paulus Jansen

KOOPWONINGEN

De problemen beperken zich overigens niet alleen tot de huurmarkt, stelt Jansen. "Voor koopwoningen geldt de vrije markt. Dus als er meer vraag is dan aanbod, dan gaan de prijzen keihard omhoog. In bijvoorbeeld Friesland heb je nog wel keus, maar in de stad en omgeving van Utrecht is dat niet te doen. De doelgroep die een beroep moet doen op de sociale huurwoningen is hier dus ook groter dan in de randen van het land."
Jansen heeft goede hoop dat zijn boodschap overkomt in Den Haag. "Er begint wel iets te veranderen. Tijdens de laatste Algemene Beschouwingen werd eindelijk weer eens over wonen gesproken. We denken dat het urgentiegevoel te langzaam, maar wel doordringt in Den Haag. We hebben geen tractoren bij ons, maar wel veel mensen. We hopen dat het indruk maakt."
Woonbondvoorman Paulus Jansen op Radio M Utrecht over de situatie op de huurmarkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.