Nationale Griepprikdag: samen zorgen dat we beschermd zijn

© Pixabay
UTRECHT - "Het is een kleine moeite, en je beschermt jezelf." Voor directeur Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB is het zo klaar als een klontje: als je opgeroepen wordt voor de griepprik, dan haal je die, maar aan de opkomst te zien denken veel mensen daar anders over. Op de eerste Nationale Griepprikdag wordt vandaag landelijk aandacht gevraagd voor de vaccinatie.
"Het is best een grote groep die de griepprik aan zich voorbij laat gaan", betoogde Vanderkaa vanmorgen op Radio M Utrecht. "Bij senioren die een medische indicatie hebben, bijvoorbeeld omdat ze meerdere ziektes hebben, laat 70 procent zich vaccineren. Dat valt nog mee. Maar van alle zestigplussers, en ze worden allemaal uitgenodigd, heeft maar 55 procent zich vorig jaar laten inenten. En als het om zorgverleners gaat zijn de cijfers nog verontrustender."

BEETJE ZIEK

Vorig jaar kwam het aantal medewerkers in de zorg dat een griepprik liet zetten nog niet tot een kwart van het totaal. "Veel mensen denken dat het niet helpt of dat je van de griep maar even een beetje ziek bent", zegt Vanderkaa. "Of ze denken: ik ben nog jong en gezond. Maar met elkaar zorgen we er daardoor niet voor dat we voldoende beschermd zijn, en dat zou wel moeten."
Echte griep is wel wat anders dan snotteren en hoesten, legt Vanderkaa uit. "Het is een ernstige ziekte, dat hebben we twee jaar geleden gezien bij de enorme epidemie die we toen hadden. Er zijn daardoor veel meer mensen dan normaal gestorven. Dat waren geen mensen die al op het randje van de dood stonden en nu wat eerder gingen, want we zagen in de periode erna niet dat er minder mensen stierven."
NAWEEËN
De gevolgen van een griepepidemie zijn groot, wil Vanderkaa maar zeggen. "Er waren in 2017 extra ziektegevallen, extra overlijdensgevallen en extra mensen met naweeën van de griep die daardoor bijvoorbeeld niet meer zelfstandig konden wonen. Het is echt een ziekte waarbij je er alles aan moet doen om te voorkomen dat je het krijgt."
Op Nationale Griepprikdag vragen de KBO-PCOB en andere organisaties samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS voor het belang van vaccinatie. "Het moet bij iedereen op het netvlies staan dat het een kleine moeite is om jezelf te beschermen. Dit jaar is er voor het eerst een vaccin dat je op vier manieren beschermt tegen het virus."

BEWUSTWORDING

Volgens Vanderkaa zijn voorlichting en bewustwording belangrijke stappen. "Ik zie het in mijn eigen omgeving, als ik het er met zorgverleners over heb. Die zeggen dan: ja, daar zeg je zowat. Ik moet me eigenlijk laten vaccineren."
KBO-PCOB op Radio M Utrecht over de griepprik
De Nationale Griepprikdag is een initiatief van de Nederlandse Influenza Stichting, die de vaccinatiegraad in de zorg en onder risicogroepen te laag vindt. De stichting pleit zelfs voor een speciale button voor zorgverleners die zijn ingeënt, maar dat vindt NU'91, de bond voor verpleegkundigen en verzorgenden, te ver gaan. De bond noemt dat idee respectloos en zegt dat medewerkers in de zorg heel goed weten waarom ze eventueel besluiten om zich niet te laten vaccineren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.