RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vier arrestaties in Midden-Nederland voor financiering terreur

UTRECHT - In het midden van Nederland zijn vier mannen opgepakt in een internationaal onderzoek naar het financieren van terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze enkele jaren geleden in Turkije en SyriŽ mogelijk geld overhandigd aan IS-strijders of aan mensen die aan de terreurbeweging verbonden waren.

Drie verdachten zijn vorige week dinsdag aangehouden. De vierde werd woensdag gearresteerd. Het OM vermoedt dat ze in 2013 en 2014 voor zeker 200.000 euro aan geld hebben ingezameld via een stichting met als doel "hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers". Ze organiseerden daarvoor bijeenkomsten en benefieten. Meer dan 130.000 euro zou contant naar SyriŽ zijn gebracht. Met het resterende bedrag zouden onder meer de reizen zijn gefinancierd.

Een van de verdachten heeft daarnaast vermoedelijk een geldsom overgemaakt naar een andere stichting die aan hem was gelieerd. Hij wordt daarom ook verdacht van verduistering.

Ook in BelgiŽ zijn afgelopen week twee mannen in de cel gezet. Waar de in totaal zes arrestanten wonen heeft het OM niet bekendgemaakt. Het onderzoek is gestart na een ambtsbericht van de AIVD. Op elf adressen in Midden-Nederland en BelgiŽ zijn huizen doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers, documenten en administratie in beslag genomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -