RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Russen trekken portemonnee voor renovatie oorlogsbegraafplaats in Leusden

LEUSDEN - Rusland geeft 300.000 euro aan het Sovjet Ereveld in Leusden. Het geld wordt gebruikt om de komende jaren alle 865 grafstenen op de begraafplaats te vervangen.

Stichting Sovjet Ereveld is erg blij met de subsidie, zegt woordvoerder Remco Reiding. "Met deze bijdrage moet het mogelijk zijn de juiste namen op de stenen te krijgen. We hopen dat de Nederlandse regering de resterende kosten wil betalen."

TASTBARE HERINNERINGEN
Volgens de Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin is het voor zijn land belangrijk dat de graven gerenoveerd worden. "Deze graven zijn tastbare en symbolische herinneringen aan onze turbulente geschiedenis. We mogen de 865 dappere mannen en vrouwen die op het Sovjet Ereveld begraven liggen nooit vergeten."

Deze graven zijn tastbare en symbolische herinneringen aan onze turbulente geschiedenis"
Russische ambassadeur

De afgelopen jaren heeft de stichting van Reiding van bijna driehonderd soldaten de identiteit achterhaald. Ook zijn de volledige namen van honderden soldaten en duizenden data van geboorte en overlijden bekend geworden. Het is de bedoeling dat deze informatie op de nieuwe stenen komt te staan.

VREDE ALS KERNTAAK
De ambassadeur is in zijn nopjes met alle informatie die de stichting de afgelopen jaren verzameld heeft. "De regering van de Russische Federatie beschouwt het levend houden van de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en het oproepen tot vrede als kerntaken. Daarom zorgt de Russische ambassade ervoor dat de oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld goed worden verzorgd en in goede staat worden gehouden."

We zijn blij met deze bijdrage"
Nederlandse Oorlogsgravenstichting

De Nederlandse Oorlogsgravenstichting gaat de renovatie uitvoeren. "We zijn blij met deze bijdrage, die het ons mogelijk maakt om, samen met de Stichting Sovjet Ereveld, het ereveld te vernieuwen. Daarmee wordt recht gedaan aan alle gesneuvelden, en aan alle resultaten van jarenlang onderzoek'', aldus directeur Theo Vleugels van de Oorlogsgravenstichting.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -