SP Amersfoort wil volksraadspleging over toekomst stadhuis

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De SP wil dat inwoners van Amersfoort mee kunnen praten over de toekomst van het stadhuis. Via een volksraadspleging moeten Amersfoorters kunnen aangeven of zij voorstander zijn van nieuwbouw, of liever kiezen voor renovatie van het bestaande stadhuis.
De gemeenteraad van Amersfoort neemt morgenavond een besluit over het stadhuis. Het stadsbestuur stelt voor om een nieuw stadhuis te bouwen op de Trapeziumlocatie bij rotonde de Nieuwe Poort. Eind oktober bleek al dat een raadsmeerderheid hier in mee zal gaan, al hadden de meeste partijen liever voor renovatie gekozen. Maar dit blijkt duurder uit te pakken omdat er in het gebouw meer asbest zit dan gedacht.
Tijdens een rondetafelgesprek over dit onderwerp lieten inwoners weten dat inspraak over de toekomst van het stadhuis tot nu toe niet mogelijk is geweest. De SP, geen voorstander van nieuwbouw, vindt nu dat inwoners alsnog om hun mening gevraagd moet worden. "Het stadhuis is het huis van de stad, maar tevens ook het centrum van de democratie in Amersfoort. En wat is er nou democratischer dan de stad mee te laten praten over hun eigen huis van de stad?", zegt SP fractievoorzitter Marijke Jongerman die morgen het voorstel zal indienen in de raad.
De SP denkt dat zo'n referendum niet heel kostbaar en tijdrovend hoeft te zijn. "Via hedendaagse digitale technieken moet het niet zo moeilijk zijn om op korte termijn zonder hele hoge kosten alle Amersfoorters te vragen om hun mening te geven", aldus Jongerman. In het voorstel staat verder dat de gemeenteraad pas na de volksraadpleging een besluit mag nemen over de toekomst van het stadhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.