RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bladblazers blazen zich weer suf: "Anders kunnen mensen onderuit gaan"


PROVINCIE UTRECHT - In de regio Utrecht komen de bladblazers weer tevoorschijn, want de straten liggen bedolven onder de bladeren. Onder meer De Bilt, Bunnik, Nieuwegein en Utrecht zijn druk bezig om de paden bladvrij te maken.

 De bladeren worden op een hoopje geblazen. De bladeren worden op een hoopje geblazen. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

De Bilt begon vanmorgen met de bladcampagne. De eerste straat die aan de beurt kwam, was de Julianalaan in Bilthoven. Maar de hele gemeente komt aan de beurt: tot en met de kerst worden bladeren opgeruimd.

PLEZIER
De bomen worden langzaam kaal en er liggen al aardig wat bruine bladeren op de Julianalaan. Vijf mannen trekken hun gele pakken aan, doen de blazende machines op hun rug en zorgen ervoor dat alle bladeren van het pad afwaaien. "We kunnen meteen al aan de slag", zegt opzichter Ronald van der Zwam. "Dan gaan we de strijd aan om de bladeren op te ruimen."

De bladeren zwieren in de lucht en vallen uiteindelijk op een hoopje bij elkaar. Achter de mannen rijdt een tractor met een grote bak. Daaraan zit een soort olifantenslurf vast die alle hoopjes bladeren opzuigt, zo de bak in. Het tempo zit er goed in. Bladblazer Mark heeft er in ieder geval plezier in: "Ik vind het leuk werk omdat je hier mensen blij mee kunt maken."

 Wagen met zuigslurf zuigt de bladeren op. Wagen met zuigslurf zuigt de bladeren op. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

KRACHTIG
Een bladvrije straat is een veilige straat: "De gemeente neemt nu de verantwoordelijkheid om de bladeren op te ruimen zodat mensen veilig over straat kunnen", zegt Ronald. "Vooral op de fietspaden, als het zo meteen nat wordt en gaat vriezen kunnen mensen anders onderuitgaan."

Inwoners zouden de bladeren in hun straat ook zelf kunnen opruimen, maar volgens Ronald hoeft dat niet. "Mensen mogen het zelfs hier aan de weg leggen en dan komen wij het opruimen."

De komende tijd moeten de voorbijgangers wel op hun oren letten want de blazers maken een enorm kabaal. Het zijn benzinebladblazers en die zijn het meest krachtig maar ook het meest lawaaierig. Een elektrische bladblazer is beter voor het gehoor maar niet zo effectief. "Dan verliezen we te veel aan de power van de bladblazers. Maar als je blaaskracht hetzelfde blijft stappen we geheid over op de elektrische machines."

 Bladblazers ruimen de bladeren op in Bilthoven. Bladblazers ruimen de bladeren op in Bilthoven. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

STRATEGIE
Ronald vertelt over de bladblaasstrategie: "We gaan met zijn drieën achter elkaar aan en zij blazen alles richting de stoeprand en als het er te ver overheen gaat dan blaas ik het weer terug."

Er zijn nog wel een paar groene bomen in de straat, met bladeren die nog moeten vallen. "Als het een paar nachten goed vriest en het gaat waaien, dan zijn ze er snel vanaf. Je krijgt toch niet alles in één keer weg", zegt Ronald. "Dus als het moet dan komen we nog een tweede keer langs. Daarna worden alle bladeren opgehaald door vrachtwagens, vermengt met ander gft-afval en gerecycled."

Verslaggever Robert Jan Booij ging voor Radio M Utrecht naar de bladblazers toe (deel 1).


Verslaggever Robert Jan Booij ging voor Radio M Utrecht naar de bladblazers toe (deel 2).


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -