RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mystery guests moeten discriminatie op woningmarkt aanpakken

UTRECHT - Het kabinet komt in actie om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken. Dat schrijft minister Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer en is een reactie op discriminatie in onder andere de gemeente Utrecht. Een van de maatregelen die ze neemt is de inzet van zogeheten mystery guests, die eventuele misstanden op de woningmarkt moeten blootleggen.

Eind vorige maand bleek uit onderzoek van de gemeente Utrecht dat ook daar sprake is van discriminatie op de woningmarkt op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Zo hebben mannelijke kandidaat-huurders met een niet-westerse naam significant minder kans op een uitnodiging voor een bezichtiging ten opzichte van mannelijke kandidaten met een Nederlandse naam.

GEVOLGEN DESCRIMINATIE
Ook in andere steden is discriminatie op de woningmarkt een probleem. Volgens minister Van Veldhoven is daarom actie vereist. "De gevolgen van deze discriminatie raken niet alleen de mensen die gediscrimineerd worden, maar ook de samenleving als geheel. Discriminatie op de woningmarkt steekt des te meer, omdat wonen een elementaire voorziening is voor het opbouwen van een bestaan."

De gevolgen van deze discriminatie raken niet alleen de mensen die gediscrimineerd worden, maar ook de samenleving als geheel"
Minister Van Veldhoven

Door het inzetten van mystery guests hoopt Van Veldhoven verhuurders te kunnen aanpakken die over de schreef gaan. "Het gaat hier zowel om leden van NVM en VBO als om makelaars en bemiddelaars die niet bij deze brancheorganisaties zijn aangesloten. De brancheorganisaties worden geÔnformeerd over welke van hun leden bereid blijken tot discriminatie. Hierdoor kunnen de brancheorganisaties passende maatregelen nemen tegen deze leden, hetgeen ik ook van ze verwacht en met ze heb afgesproken."

CONSEQUENTIES
De minister heeft er vertrouwen in dat de makelaars en verhuurders lering gaan trekken uit de ervaringen van mystery guests. "NVM en VBO geven aan bereid te zijn consequenties, op zijn minst een goed gesprek, te verbinden aan het 'zakken' voor de test met behulp van mystery guests en mystery calls."

NVM en VBO geven aan bereid te zijn consequenties te verbinden aan het 'zakken' voor de test"
Minister Van Veldhoven

Naast het invoeren van mystery guests wil de minister voorlichting over discriminatie geven aan potentiŽle huurders, makelaars en verhuurders. Bovendien wil ze kijken of de interne gedragscode van makelaars in orde is en of de aangiftebereidheid van slachtoffers vergroot kan worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -