Gemeente wil met dwangsom einde maken aan illegaal migrantenhotel in boerderij Nieuwer ter Aa

© RTV Utrecht
NIEUWER TER AA - De gemeente Stichtse Vecht gaat een dwangsom opleggen om een einde te maken aan een illegaal hotel voor veertien arbeidsmigranten in Nieuwer ter Aa. Het hotel werd vorige week ontdekt in een woonboerderij die de spil is in een onderzoek naar een groep mogelijke witwassers en fraudeurs. De gemeente wil nu een einde maken aan de situatie op de Ter Aaseweg. Burgemeester Yvonne van Mastrigt: "De eigenaar moet zorgen dat alles weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht."
Bij de aankoop van het pand in Nieuwer ter Aa werd waarschijnlijk een valse werkgeversverklaring gebruikt. Daardoor gingen er alarmbellen af bij de Belastingdienst. De valse verklaring kwam van een makelaar die tientallen woningen verhuurde in en rondom Amsterdam. Onderzoek wees uit dat daar prostituees werkten. Zij betaalden de huur contant. Er wordt nu gekeken of dat geld via het bedrijf werd witgewassen.
Uiteindelijk werd in Nieuwer ter Aa een inval gedaan door de politie Amsterdam en Midden-Nederland, de Belastingdienst, de Inspectie SZW (de oude Arbeidsinspectie) en de gemeente. Burgemeester Yvonne van Mastrigt beschrijft wat werd aangetroffen: "Het is een boerderij die geschikt is voor één gezin en een boerenbedrijf maar dat was verbouwd tot een hotel voor arbeidsmigranten. En we konden zien dat ze van plan waren om dat hotel veel groter te maken. En daar is het niet voor. Daar waren geen vergunningen voor afgegeven."
De gemeente gaat nu een dwangsom opleggen. Van Mastrigt: "De eigenaar moet zorgen dat alles weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht."
De tekst gaat verder onder de foto.
De boerderij met het illegale hotel voor arbeidsmigranten.
De boerderij met het illegale hotel voor arbeidsmigranten. © RTV Utrecht

UITGESTORVEN

Vandaag was het terrein waarop de boerderij staat uitgestorven. Ook was er niemand thuis. Een buurman vertelde aan RTV Utrecht niks gemerkt te hebben van de meer dan tien Slowaakse mannen en vrouwen die in het pand woonden. Wel zag hij af en toe auto's met Oost-Europese kentekenplaten staan.
De burgemeester weet niet wat er met de Slowaken is gebeurd die in het pand woonden. "Ik weet niet of er nu nog mensen wonen, ik vermoed van niet. Wat wel duidelijk is, is dat wij in de toekomst daar met deze eigenaar helemaal geen arbeidsmigranten-hotel willen. Dat kan daar helemaal niet."

AANHOUDINGEN

De inval in Nieuwer ter Aa maakt deel uit van een veel groter onderzoek naar witwassen, fraude en ondermijning. In die zaak heeft de politie vorige week in Almere en Amsterdam twee vrouwen en twee mannen aangehouden. Zij zijn weer op vrije voeten en horen nog of ze vervolgd worden.

GRENSOVERSCHRIJDEND

Bij deze zaak werd samengewerkt door verschillende regionale politie-eenheden, meerdere gemeentes, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Die grensoverschrijdende aanpak beviel burgemeester Van Mastrigt wel: "Het mooie van deze inval is dat iedereen zijn eigen acties inzet. De Belastingdienst legt belasting-aanslagen op. De Inspectie Sociale Zaken kijkt of alle premies zijn afgedragen. De politie kijkt of er strafrechtelijke dingen zijn. Zo wordt een groepje criminelen door iedereen stevig aangepakt."
Zo'n aanpak is wat de burgemeester betreft nodig: "Criminelen houden zich ook niet aan grenzen."
En de zaak is nog lang niet afgedaan, aldus de burgemeester. "Voor de politie Amsterdam was dit één klein draadje in een veel groter onderzoek naar ondermijning en witwassen. Wat we nu gedaan hebben, is dit draadje eruit trekken en dit lopen we helemaal af. Zo kunnen we allemaal een stukje van het web oplossen en verslaan we criminaliteit. En dat is de bedoeling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.