Zorgen in Wilnis: bijna tien dode en zieke katten in één week

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
WILNIS - "Hou uw kat voorlopig binnen". Het vorige week afgegeven advies van dierenartsen in Wilnis geldt nog altijd. De Dierenambulance en buurtbewoners brachten afgelopen week in totaal bijna tien katten ernstig ziek bij de artsen. Ongeveer de helft daarvan heeft het niet overleefd. Ze lijken te zijn vergiftigd.
Katten Pepper en Dani moeten dan ook voorlopig binnen blijven. "Ik maak me zorgen", vertelt hun baasje Marjan van der Linden. "Je weet niet wat er aan de hand is. Misschien is er iemand ongedierte aan het bestrijden, maar het kan ook dat iemand kwaad in de zin heeft."
Vorige week vond ze zelf een zieke kat in de bosjes voor haar huis. "Het beestje was aan het schokken, wilde weglopen, maar kon dat niet. Uiteindelijk hebben we 'm opgepakt en mee naar binnen genomen. Het leek een soort epileptische aanval, heel bizar."

OVERLEDEN KATTEN

Marjan woont in Veenzijde 3. Volgens de Dierenambulance en dierenartsen zijn de zieke en overleden katten allemaal in die wijk aangetroffen. Via Facebook waarschuwen ze katteneigenaren om hun huisdier binnen te houden, totdat bekend is waardoor de katten precies ziek werden.
Volgens dierenarts Jacques Beerens van Dierenartsenpraktijk Mijdrecht is vrijwel zeker dat de katten gif hebben binnengekregen. "Vergiftigingen geven een dramatisch effect. Katten worden apathisch en dermate onwel dat zelfs een leek kan zien dat er iets mis is met een dier."

RATTENGIF

Wel neemt hij een slag om de arm over de precieze oorzaak. Eerder werd gedacht aan rattengif, maar dat weet Beerens niet zeker. "Het kan ook mollenvergif zijn of gif dat wordt gebruikt voor de bestrijding van muizen." Een andere dierenarts uit de buurt voert sectie uit op een van de overleden katten.
Totdat de oorzaak bekend is, houdt buurtbewoner Van der Linden haar viervoeters Pepper en Dani binnen. Al levert dat soms wat protest op. "Dan worden we getrakteerd op een klaagconcert", vertelt ze, "en zitten ze bij de deur te janken, omdat ze naar buiten willen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.