RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Jacht op palingstropers: "Er is ontzettend veel geld mee gemoeid"


LOENEN AAN DE VECHT - Illegale palingvisserij komt steeds vaker voor op de Loosdrechtse Plassen. Vorige maand nog werd daar een stroper opgepakt die bijna 400 palingen bij zich had. De toezichthouders van Recreatie Midden-Nederland hebben er hun handen vol aan. Zij houden hun oren en ogen goed open om stropers te kunnen betrappen.

Op pad met BOA Edwin van Keulen op de Loosdrechtse Plassen


"Wat kijken naar draden die naar beneden hangen", vertelt BOA Edwin van Keulen tijdens zijn dagelijkse ronde op de plassen. "Het kan zijn dat er een klein balletje op het water drijft dat dient als dobber en waar een net aan zit. Soms zie je wat kurken bij elkaar drijven of zie je in ondiep water een ander golfslagje."

HEEL VEEL EURO'S

De visser die recent werd opgepakt ging minder subtiel te werk. Hij had vier grote visfuiken liggen waarmee hij 370 palingen had gevangen. Van Keulen: "Je merkt gewoon dat de stroperij toeneemt en dat komt omdat er ontzettend veel geld mee gemoeid is. Volgens mij doet een paling zo'n 7 euro de ons. Als je dan kilo's vis hebt gevangen dan zijn dat heel veel onsjes. En heel veel euro's."

We komen veel op de plassen. Gewoon om te laten zien dat we er zijn."
Edwin van Keulen, BOA

Vissen naar paling is alleen toegestaan door beroepsvissers. Die hebben daar een vergunning voor maar het wordt hen verboden om hun fuiken uit te gooien tussen 1 september en 30 november. Dan is de paringstijd van de palingen.

DRUK

Van Keulen doet veel meer dan speuren naar stropers. Het is in de winter weliswaar minder druk met recreanten, maar er is nog genoeg ander werk te doen: inbraken, gedumpt snoei- en bouwafval, boten die illegaal zijn aangemeerd. "We komen veel op de plassen. Ook 's avonds of vroeg in de ochtend. Gewoon om te laten zien dat we er zijn."

MONET SCHILDERIJ

De doorgewinterde toezichthouder Edwin Van Keulen houdt van 'zijn' Loosdrechtse Plassen. Daarom wil hij ervoor zorgen dat het er mooi ťn veilig is. "Het is hier toch geweldig. En in mei, juni, dan is het hier gewoon een zee van bloemen. Net een schilderij van Monet. Het moet hier gewoon een mooi, recreatief natuurgebied zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht