Vink meest geteld tijdens vogelteldag

ZEIST - De vink is bezig met een opmars in Nederland.
Tijdens de landelijke vogelteldag zaterdag is deze vogelsoort het meest gespot. De tellers noteerden 212.440 vinken, een absoluut record. Daarmee overvleugelden ze de spreeuw die jaren lang op nummer 1 stond, aldus Vogelbescherming Nederland in Zeist.
De vogelteldag was onderdeel van de wereldwijde World BirdWatch. In meer dan honderd landen telden duizenden vogelaars zoveel mogelijk gevleugelden.
Onder auspiciën van Vogelbescherming Nederland gingen zaterdag de leden van ongeveer honderd vogelwerkgroepen aan de slag. Ze telden het recordaantal van 584.219 vogels en namen 204 soorten waar.
De vogelbescherming noemt het aantal kustvogels in de toptien van getelde vogels opvallend. Tellers zagen ruim 13.000 bonte strandlopers, ruim 11.000 kanoeten en evenzoveel scholeksters langsvliegen. Andere opvallende verschijningen waren tien visarenden, een zeearend en twaalf kraanvogels.
De vinken die zaterdag in Nederland zijn waargenomen zijn trekvogels afkomstig uit Zweden en onderweg naar warmere streken in het zuiden. Tijdens de teldag van 2004 zagen spotters nog maar 57.000 vinken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.