RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Explosief Colombiaans kroegspel kun je nu in Utrecht spelen


UTRECHT - Kroegtijgers die zin hebben in iets anders dan darten of biljarten kunnen zich opmaken voor een nieuwe uitdaging. Het Colombiaanse spel Tejo (spreek uit: Teggo) komt naar Utrecht. Het lijkt in de verte op jeu de boules, maar dan wel een explosieve variant met een kleibak.

Populair explosief kroegspelletje uit Colombia kun je nu hier spelen


The Team Building in Utrecht opent vanavond een Tejo-baan aan de Admiraal Helfrichlaan. "Het spel wordt nog niet in Nederland gespeeld en in Colombia vind je het op elke straathoek." JoŽlle van der Pol, mede-eigenaar van The Team Building, vindt dat onbegrijpelijk. "Het is een superleuk spel. Medewerkers waren naar Colombia geweest en zijn er helemaal fan van, dus zij zijn toen gaan kijken of het al in Nederland bestaat."

KNALLEN
Dit is hoe Tejo werkt: twee teams spelen tegen elkaar. Er is een bak klei met een ring in het midden waar knalerwten op zitten. Je gooit een platte metalen schrijf, Tejo genaamd, in de bak met klei. Het doel is dat je zo dicht mogelijk bij de ring gooit. Als je de ring raakt hoor je een knal en krijg je drie punten, als je in het midden van de ring gooit, krijg je zes punten en bij beide tegelijk krijg je negen punten. Het team dat als eerst 27 punten heeft, heeft gewonnen. "De Colombianen spelen het op tien of vijftien meter afstand. Wij doen de toeristen-afstand namelijk zeven meter."

 | Foto: RTV Utrecht

Waar het in Colombia met buskruit wordt gespeeld moet je het hier doen met grote knalerwten. Je hoort een knal maar ziet geen vonk. JoŽlle gaat nog kijken of ze toch iets kan vinden dat een vonk geeft. "Voorop staat dat het wel veilig moet blijven. We kijken naar wat er binnen de wetten kan." Voor de veiligheid is er een brandkluis met een knalerwten-opslag. De grote knalerwten worden hier voor de zekerheid bewaard voor de brandveiligheid.

BIERTJE EN TEJO
Volgens JoŽlle is het spel voor iedereen en net als in Colombia mag er ook bij gedronken worden. Een bekende uitspraak onder de jongeren in Colombia is: 'Poker y Tejo?' Dit betekent 'Biertje en Tejo?' JoŽlle hoopt dat heel Nederland deze uitspraak straks ook gaat gebruiken: "Net zoals 'Netflix & chill'. Dat is een uitspaak waarbij iedereen weet wat je gaat doen. Als mensen straks 'Biertje en Tejo' zeggen moet iedereen weten: we gaan gezellig een spel spelen."

 | Foto: RTV Utrecht

De opening vanavond is voor de vips, zoals JoŽlle het noemt. Er wordt een lintje doorgeknipt door de consul van Colombia, Gedeon Jaramilo Rey. Er zijn mensen van het consulaat aanwezig en de piloten die de Tejo-stenen naar Nederland hebben meegenomen. De consul mag de eerste steen gooien en zijn vertrouwde spel dus voor het eerst in Nederland spelen. "Stel je voor dat je in het buitenland woont en dat Sinterklaas daar ineens komt", zegt JoŽlle. Ze verwacht ongeveer vijftig tot honderd mensen. Vanaf donderdag is het ook te spelen voor publiek.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -