RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Woerdense raad over duwende wethouder: "Niet goed voor aanzien politiek"


WOERDEN - Een wethouder die een gemeenteraadslid een duw geeft. In Woerden gebeurde dat in oktober tijdens een begrotingsbehandeling. Arthur Bolderdijk zou 'weg jij!' hebben geroepen tegen SP-raadslid Wilma de Mooij. Vervolgens gaf hij haar een ferme douw, waarna ze bijna omviel en zichzelf maar net staande wist te houden.

Wethouder in Woerden duwt raadslid


Er kwamen excuses van Bolderdijk. "Als je de beelden ziet dan schrik je", reageerde de wethouder. "Ik zit er ook heel erg mee." Maar daar neemt De Mooij geen genoegen mee. "Hij gedraagt zich als een ploert in het huis van de democratie." Ze dient een officiŽle klacht in bij de burgemeester. Is dat terecht?

MUG EN OLIFANT

Nestor van de gemeenteraad Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) vindt van niet. "Het was niet handig om een duwtje te geven, maar ik begreep dat het niet bewust was. Er zijn excuses gemaakt, in het openbaar, en dan moet het klaar zijn. Het wordt nu een storm in een glas water. De Mooij maakt van een mug een olifant."

Ook voor Jaap van der Does, fractievoorzitter van de partij van Bolderdijk (LijstvanderDoes) had het niet op deze manier gehoeven. "Dit is enorm opgeblazen. Je krijgt een tik op je schouder en wat doe je dan als mens? Ik had mijn excuses er niet voor aangeboden. Bovendien was het ook al bijgelegd, het was dus niet nodig om dit nog eens in de publiciteit te brengen. Jammer dat het zo moet."

Ze maakt van een mug een olifant"
Hendrie van Assem, fractievoorzitter Inwonersbelangen

AMICAAL

De ChristenUnie/SGP, net als LijstvanderDoes ook deelnemer in het Woerdense college, ziet niet direct kwade wil in de abrupte beweging van Bolderdijk. Fractievoorzitter Simon Brouwer: "Bolderdijk is losjes en amicaal. Hij wil nog wel eens lekker iemand op de schouder slaan of driftig met armen zwaaien als hij iets vertelt. Maar goed, als Wilma de Mooij daar een klacht over heeft dan volgt ze nu de officiŽle weg en dat lijkt me prima."

Job van Meijeren (fractievoorzitter CDA) en oppositielid Marieke van Noort (Progressief Woerden) uiten zich wat voorzichtiger over 'de duw'. Van Meijeren: "Ik was in de buurt, maar heb er niks van meegekregen. Ik wil er eigenlijk verder niet zoveel over zeggen en eerst de klachtenprocedure afwachten. Voor het aanzien van de raad zijn dit soort incidenten niet goed natuurlijk."

Van Noort: "Er is een klacht ingediend die nu behandeld wordt. Ik heb er geen mening over. Ik heb de beelden natuurlijk gezien, maar ga hier inhoudelijk niks over zeggen."

INTEGRITEIT

Hoe nu verder? Er is inmiddels een gesprek gevoerd met Victor Molkenboer dat deel uitmaakt van de behandeling van de klacht van Van Mooij. Het gesprek leverde niks op. De burgemeester wil er niks over zeggen, omdat hij de behandelaar is van de klacht. De vraag is of de klacht van Van Mooij aanleiding is om de zaak verder te onderzoeken. Als het aan het geduwde raadslid ligt, komt er in ieder geval een integriteitscommissie aan te pas. "Dat is misschien hoog gegrepen, maar ik vind dit een kwestie van integriteit."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht