Utrechtse kinderarts vraagt aandacht voor RS Virus

Beeld uit de campagne.
Beeld uit de campagne. © UMC Utrecht
UTRECHT - Er moet meer aandacht komen voor het RS virus, meent kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht. Dat is een relatief onbekend verkoudheidsvirus dat kan overslaan op de luchtwegen, met soms gevaarlijke gevolgen voor kleine kinderen.
Wereldwijd sterven elke dag zo'n 700 kinderen aan het RS-virus en elk jaar belanden er zo'n 2000 Nederlandse kinderen door in het ziekenhuis. Na malaria is het wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. Er is nog geen vaccin tegen het virus. Volgens kinderarts Bont duurt dat nog zeker een paar jaar.

LONGONTSTEKING

RS-virus of voluit respiratoir syncytieel virus is een verkoudheidsvirus dat bij baby's een gevaarlijke longontsteking kan veroorzaken. Bij een ernstige infectie kunnen baby's het zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen.
In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine. Omdat er geen vaccin of medicijn is en omdat veel ziekenhuizen in lage-inkomenslanden niet over beademingsapparatuur beschikken, overlijden in die regio's zoveel kleintjes aan de infectie.

CAMPAGNE

Gisteren startte in Ghana een zogenoemde awareness-campagne, maar ook in hier weten veel ouders en zelfs artsen niets over het virus, zegt Bont. "De ouders die bij ons in het ziekenhuis komen zeggen in de regel dat ze er nog nooit over hebben gehoord. Terwijl het zo ontzettend veel voorkomt. En het is ook wel handig om het te weten, want als je een ouder broertje of zusje hebt die in de winter thuiskomt met een snotneus kun je gewoon beter heel even de handen wassen, om te voorkomen dat een kind in de eerste levensfase geïnfecteerd wordt."
Sanne van Barneveld wiens zoontje Thijs het virus kreeg toen hij vijf weken oud was vindt dat het virus thuis moet gaan horen in "het rijtje bekende kinderziekten". Ze vertelt bij de NOS dat mensen die "bijvoorbeeld verkouden op kraamvisite gaan moeten weten dat ze heel voorzichtig moeten zijn of beter niet kunnen gaan."
Een Zuid-Afrikaanse moeder vertelt in een campagnefilmpje van het UMC Utrecht hoe ze haar baby verloor aan het RS-virus:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.