RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht noemt zich snelst groeiende stad, maar is dat helemaal niet

UTRECHT - De gemeente Utrecht kan zich niet langer de snelst groeiende stad of gemeente van Nederland noemen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Utrecht gaat al een paar jaar prat op deze titel, maar dat is niet terecht zo blijkt.

Een ronkend persbericht van de gemeente Utrecht. De datum: 4 november 2019. De gemeente maakt reclame voor een bezoek van minister-president Rutte aan de stad. De voorlichter schrijft vol trots: " Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Het aantal inwoners neemt naar verwachting toe van ruim 350.000 nu naar ca. 430.000 in 2030." Het is niet de eerste keer en ook niet de enige keer dat Utrecht dit met veel trots vermeldt. Maar is dat wel zo? RTV Utrecht zoekt het uit.

WINNAARS EN VERLIEZERS

Het bepalen of een gemeente of stad het snelst groeiend is, is een hachelijke zaak. Want wat bepaalt of een stad dat is? Zo zijn er heel veel variabelen. Zo kan je kijken naar de groei van het aantal inwoners, of naar de toename van het aantal huishoudens. Je kan kijken naar het verleden, en bepalen hoeveel een stad gegroeid is. En je kan kijken naar de toekomst, wat de verwachtingen voor de komende tijd zijn. En dan kan je ook nog variŽren in de periode waarover je de vergelijking maakt. Bepaal je de uitkomst op basis van vijf jaar, tien jaar of vijfentwintig jaar, al dit soort gegevens bepalen de uitkomst, en geven verschillende winnaars en verliezers.

Een laatste variabele is wie je met wie vergelijkt. Zo kan je alleen kijken naar de steden in Nederland, of alleen naar de vier grote steden in Nederland, maar je kan ook kijken naar gemeentes, en dus ook snel groeiende dorpen meenemen in je vergelijking.

VLEUTEN-DE MEERN

Wij vroegen gegevens op bij het CBS, en kregen twee sets met getallen. De eerste set gaat over het verleden en betreft gemeentes met meer dan 100.000 inwoners. Als je het jaar 2018 vergelijkt met 2000 of met 2005, dan is er geen enkele twijfel mogelijk: Utrecht groeit het hardst van allemaal. Utrecht ging van 234.000 inwoners in 2000, via 275.000 inwoners in 2005, naar 347.000 inwoners in 2018. Dat is een groei van bijna 50% in krap 18 jaar. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat in 2001 de gemeente Vleuten-De Meern door Utrecht werd ingelijfd.

Hoe meer snelst-groeiende steden, hoe beter!"
Woordvoerder gemeente Almere

De tweede set gegevens van het CBS geeft een toekomstverwachting weer van alle gemeentes in Nederland. Daar vergelijken we het jaar 2020 met 2030 en met 2040. Bij deze cijfers is duidelijk dat de gemeente Utrecht de strijd gaat verliezen. Tussen 2020 en 2030 gaan maar liefst drie gemeentes de Domstad voorbij als het gaat om groei. Daaronder zit ťťn stad, te weten het Zuid-Hollandse Rijswijk. Koploper in de groei de komende tien jaar is Ouder-Amstel.

Als je kijkt naar de langere termijn (2020 tot 2040) dan komt Utrecht pas op de achtste plek. De stad wordt dan ingehaald - voor wat betreft de groeicijfers - door onder andere Almere, maar ook door het Utrechtse Woudenberg. Ook Diemen en het eerder genoemde Rijswijk gaan Utrecht voorbij.

Zij denken het, wij zijn het!"
Burgemeester Michel Bezuijen (Rijswijk)

Het ronkende persbericht is in ieder geval niet correct. De gemeente Utrecht probeert in eerste instantie de cijfers te bagatelliseren, woordvoerder Jennifer Felix: " De prognoses liggen dus dicht bij elkaar." Daar denken ze in Rijswijk heel anders over. Dat is een hele echte stad, met stadsrechten. Burgemeester Michel Bezuijen bemoeit zich er persoonlijk mee. Rijswijk is de snelst groeiende stad van Nederland. De burgemeester zegt met een dikke knipoog naar de Domstad: "Zij denken het, wij zijn het!"

Ook Almere laat zich niet kisten. De nieuwe stad in de polder doet het beter dan Utrecht, al is het maar een fractie. Almere wint dus, maar is een sportieve winnaar: "Er zijn heel veel extra woningen nodig in Nederland, dus hoe meer snelst-groeiende steden, hoe beter!"

NIET MEER

En dan gaat Utrecht alsnog door de bocht: "De cijfers geven ons inzicht in te verwachten ontwikkelingen, maar zijn niet bedoeld om met andere steden te concurreren." En hoe zit het dan met dat ronkende persbericht waarbij Utrecht zich als een Bokito op de borst klopt? Opnieuw woordvoerder Jennifer Felix: "We zijn inderdaad ťťn van de snelst groeiende steden van Nederland en niet meer de snelst groeiende. We zullen hier aandacht voor hebben in onze communicatie uitingen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht