Politieke podcast Utrecht: "GroenLinks zeurt over toeristen"

V.l.n.r.: Tom Staal, Arjan Kleuver, Yet van den Bergh en Marc van Rossum.
V.l.n.r.: Tom Staal, Arjan Kleuver, Yet van den Bergh en Marc van Rossum. © RTV Utrecht
UTRECHT - De GroenLinks-fractie in de Utrechtse gemeenteraad zeurt als ze klaagt over te veel toeristen in de Domstad. Dat zeggen journalist Tom Staal en oud-wethouder Yet van den Bergh in de politieke podcast Stadhuisplein.
Staal en Van den Bergh reageren op vragen van GroenLinks over een positief artikel in The Guardian. De gemeente werkte mee aan dat artikel, en dat schoot de partij in het verkeerde keelgat. Ook Arjan Kleuver, oud-raadslid voor D66 en tegenwoordig werkzaam bij Centrum Management Utrecht, is sceptisch: "Toeristen zorgen in het algemeen niet voor overlast. Ze staan niet om drie uur 's nachts tegen je voordeur te pissen."

ATLETIEKBAAN

Oud-wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) maakt zich in de podcast verder zorgen over de atletiekbaan in Leidsche Rijn. Zij vindt het onzin dat het college van B&W 65.000 euro wil bezuinigen. "Die baan ligt er nog niet zo lang. De toplaag was gewoon knudde. Dus in wezen had de gemeente gebruik moeten maken van de garantie, want de aannemer heeft het gewoon niet goed aangelegd."

BEDELAARS

Verder laakt het panel de opstelling van de gemeenteraad als het gaat om bedelaars en daklozen. Beroepsbedelaars uit Oost-Europa moeten geweerd worden, maar onze 'eigen bedelaars' mag geen strobreed in de weg gelegd worden. Tom Staal, politiek journalist voor GeenStijl, zegt in de podcast: "Die georganiseerde bendes, meestal uit Roemenië, die hier twee maanden zijn en dan de stad weer even met rust laten, en dan weer terugkomen, moet je er op een of andere manier zien uit te mieteren."

FIETSCHAOS

Het panel onder leiding van journalist Marc van Rossum du Chattel is unaniem als het gaat om de fietschaos in de binnenstad. Daar zitten fietsers en voetgangers elkaar al jaren dwars. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) komt daarom telkens met maatregelen als 'shared spaces' of venstertijden voor fietsers. Het panel vindt dat halfwassen ideeën. "Het maakt niet uit wat je doet, als je maar een keuze maakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.