RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Financiële administratie gemeente Vijfheerenlanden moet beter'

VIJFHEERENLANDEN - De kwaliteit van de financiŽle administratie van de gemeente Vijfheerenlanden moet omhoog. Dat staat in een brief van Baker Tilly aan de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Het accountantskantoor moet de jaarrekeningen goedkeuren van de voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen, en die van de zogenoemde Bedrijfsvoeringsorganisatie Vijfheerenlanden over 2018. Het kantoor mist of miste alleen zoveel informatie, dat dat tot nu toe onmogelijk is.

Baker Tilly komt in de brief ook met een dringend advies aan het college van Vijfheerenlanden om de zaken voor dit jaar beter op orde te hebben, zodat de jaarrekening van de gemeente over 2019 sneller ťn beter gecontroleerd kan worden. Het accountantsbureau dringt aan op 'verregaande maatregelen'.

GEEN DIEPGANG
Zo moet de kwaliteit van de bemensing van de financiŽle afdeling omhoog en vraagt Baker Tilly aan het college om 'mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden'. Bovendien ontbreekt volgens het bureau nu een 'toereikende interne controle' als het gaat om de benodigde analyses op het gebied van financiŽn.
Een gemeente is verplicht ieder jaar een jaarrekening op te stellen. Het geeft een overzicht van de financiŽle situatie van een gemeente. De gemeente Vijfheerenlanden is een fusiegemeente, opgebouwd uit de voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen. Omdat vůůr een fusie al werkzaamheden voor nŠ de fusie moesten worden uitgevoerd, zijn er in dit geval niet drie maar vier jaarrekeningen over 2018: ťťn voor Leerdam, ťťn voor Zederik, ťťn voor Vianen en ťťn voor de Bedrijfsvoeringsorganisatie Vijfheerenlanden. DIEPGANG
In de brief staat verder dat het accountantskantoor van begin af aan al weinig kon met de jaarrekeningen over 2018. "Ze voldeden niet aan de verwachtingen", valt te lezen. Bovendien waren 'opgevraagde onderbouwingen niet beschikbaar'. De onderbouwingen die wťl beschikbaar waren, hadden volgens het kantoor 'niet de diepgang welke verwacht mogen worden'.

De accountant schrijft dat er inmiddels afspraken zijn gemaakt met de gemeente om de jaarrekeningen van afgelopen jaar controleerbaar te maken. Daarover staat in de brief: "Dit proces is de afgelopen maanden zeer intensief geweest, waar in nauwe en prettige samenwerking met de organisatie een grote vooruitgang is geboekt."

INFORMATIE ONTBREEKT
Toch ontbreekt op het moment van schrijven - 22 oktober dit jaar - nog altijd informatie. Volgens het accountantskantoor staan er nog een paar 'belangrijke punten' open, waardoor de jaarrekeningen nog niet beoordeeld kunnen worden. Het is niet openbaar gemaakt om welke punten het precies gaat en of deze inmiddels voldoende zijn beantwoord.

Voor nu gaat Baker Tilly door met de controle op de jaarrekeningen binnen Vijfheerenlanden. "We gaan vol vertrouwen de komende weken met de organisatie aan de slag om de controle tot een goed einde te brengen", schrijft het kantoor in de brief. Baker Tilly wil overigens geen nadere toelichting geven vanwege geheimhoudingsplicht.

REACTIE GEMEENTE
De gemeente Vijfheerenlanden laat in een reactie weten dat raadsleden eerder al zijn geÔnformeerd over de gang van zaken rondom de jaarrekeningen. Het college vroeg in een brief van augustus dit jaar om uitstel voor het aanbieden van de jaarrekening aan de raad. Daarin gaf het college toe dat er administratieve problemen waren in 2018, waardoor de accountant meer tijd nodig heeft.

Bovendien moesten alle gegevens van de drie voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen op dezelfde manier opgeschreven worden, zodat ze vergelijkbaar zijn. Ook dit kost extra tijd. De gemeente benadrukt dat er 'met man en macht' is gewerkt om de jaarrekeningen op orde te krijgen. Volgens een woordvoerder is de controle nu 'nagenoeg' afgerond.

De brief staat op de lijst van ingekomen stukken voor de gemeenteraadsvergadering van morgenavond. Dan krijgen raadsleden de gelegenheid erop te reageren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -